Vegisterkaker med fløtebakt jordskokk

4 pers
Vegisterkaker

Stadig flere ønsker å inkludere vegetariske alternativer til julens høytidsbord. Etter at jeg først ble introdusert for vegisterkaker for noen år siden, har de vært blant rettene som får dele plass med den tradisjonelle julematen hjemme hos oss. Vår variant får en ekstra spiss med den syrlige balsamicoen. Ellers er oppskriften overraskende enkel. Vi nyter dem med fløtebakt jordskokk og en frisk, fruktbasert salat, men de passer også med tradisjonelt tilbehør som poteter, brun saus og tyttebær.

Oppskrift: Kjersti Skar Staarvik

1 blomkålhode, delt i buketter, dampet og avkjølt
4 dl ris, kokt og avkjølt
2 dl lettkokte havregryn
2-3 ss grønnsakskraft eller buljong
1 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)
2 ts salt
1 ts muskatnøtt, revet
1 ts tørket ingefær
pepper etter smak
smør eller olje til steking

FLØTEBAKT JORDSKOKK
ca. 800 gram jordskokk
3 dl fløte (kufløte eller plantebasert)
olje til steking
salt og pepper etter smak
50 gram parmesanost (valgfritt)

JULESALAT
2 dl grønnkål
1 stort eple i terninger
1 appelsin, i biter
1 granateple
2 fiken, grovhakket
4 aprikos, grovhakket
½ sitron, saften
1 ss olivenolje
en klype salt
6 valnøtter til pynt

  • Kok ris og damp blomkål hvis du ikke allerede har gjort det. Sett det kjølig.
  • Bland ris, blomkål og havregryn i en bakebolle. Kjør med stavmikser til en jevn farse.
  • Tilsett revet muskatnøtt, tørket ingefær og smak til med salt og pepper.
  • Form små kaker ved hjelp av to spiseskjeer dyppet i kaldt vann, og stek i smør eller olje på medium varme til de er gyldenbrune på begge sider.
  • Hold kakene varme i stekeovnen mens du lager resten av retten. Både farsen og vegisterkakene holder seg også fint i kjøleskap et par dager, hvis du ikke skal servere dem samme dag.
  • Sett stekeovnen på 225/220 grader.
  • Skrell jordskokkene og skjær dem i skiver. Stek dem i en ovnssikker panne i litt olje til de får farge. Sett pannen inn i ovnen og stek i ca. 10 min. Hell over fløte og salt etter smak, og stek dem til jordskokkene er møre/myke.
  • Ta pannen ut og hell over på serveringsfat. Strø over nykvernet pepper og eventuelt parmesan til slutt.
  • Finhakk grønnkålen og masser inn sitronsaft, olje og salt til grønnkålen mykner. Bland inn eple, appelsin, granateple, fiken og aprikos. Pynt med valnøtter.

Flere oppskrifter