Auberginegrateng
4 porsjoner
Denne kjøttfulle Sicilianske gratengen gjør det beste ut av sesongens grønnsaker. Med aubergine, ferske tomater og basilikum ombord, trenger du ingen krydder. Server med godt brød til å moppe opp sausen og gjerne en frisk salat. Til barna kan du presentere retten som en lasagne fra Sicilia (selv om det ikke er et snev av pasta i den).
Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok
5 aubergine, ovnsbakt
1 gul løk, hakket
3 hvitløksfedd, finhakket
10-12 store tomater
½ glass hakkede, soltørkede tomater
1 ts sukker
300 g parmesan, revet
3 dl olivenolje
1 ts salt
2 håndfuller frisk basilikum
OVNSBAKT AUBERGINE
- Sett stekeovnen på 220 grader varmluft.
- Kutt auberginene på langs, i omlag 1,5 cm tykke skiver.
- Pensle under- og oversiden godt med olje.
- Dryss over grovt salt og bak i stekeovnen til de har en brun skorpe i ca. 30 min.
- Snu dem etter 20 min.
TOMATSAUS
- Mens auberginene ovnsbaker, lager du tomatsaus.
- Stek løk i litt olje på medium varme til den er gjennomsiktig.
- Skru ned varmen litt. Ha i hakket hvitløk, ferske tomater og de hakkede soltørkede tomatene. La det putre til det sauser seg litt, ca. 10 min.
- Smak til med salt og litt sukker.
- Ha den resterende olivenoljen i tomatsausen.
GRATENG
- Risle litt olje i en ildfast form.
- Dekk bunnen med aubergineskiver.
- Bre over tomatsaus.
- Strø over den revne parmesanosten.
- Gjenta prosessen, slik at du avslutter med parmesan på toppen.
- Gratiner i ovnen på 220 grader i ca. 15 min.
- La gratengen hvile i 5 min før servering. Ikke glem brød, gjerne focaccia, til å moppe opp sausen.
- Du kan også bruke hermetiske tomater, tilsvarende ca. 2 bokser.