Auberginegrateng

4 porsjoner
Ren Mat 32 40959 Ukemeny Aubergine Grateng

Denne kjøttfulle Sicilianske gratengen gjør det beste ut av sesongens grønnsaker. Med aubergine, ferske tomater og basilikum ombord, trenger du ingen krydder. Server med godt brød til å moppe opp sausen og gjerne en frisk salat. Til barna kan du presentere retten som en lasagne fra Sicilia (selv om det ikke er et snev av pasta i den).

Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok

5 aubergine, ovnsbakt
1 gul løk, hakket
3 hvitløksfedd, finhakket
10-12 store tomater
½ glass hakkede, soltørkede tomater
1 ts sukker
300 g parmesan, revet
3 dl olivenolje
1 ts salt
2 håndfuller frisk basilikum

OVNSBAKT AUBERGINE

  • Sett stekeovnen på 220 grader varmluft.
  • Kutt auberginene på langs, i omlag 1,5 cm tykke skiver.
  • Pensle under- og oversiden godt med olje.
  • Dryss over grovt salt og bak i stekeovnen til de har en brun skorpe i ca. 30 min.
  • Snu dem etter 20 min.

TOMATSAUS

  • Mens auberginene ovnsbaker, lager du tomatsaus.
  • Stek løk i litt olje på medium varme til den er gjennomsiktig.
  • Skru ned varmen litt. Ha i hakket hvitløk, ferske tomater og de hakkede soltørkede tomatene. La det putre til det sauser seg litt, ca. 10 min.
  • Smak til med salt og litt sukker.
  • Ha den resterende olivenoljen i tomatsausen.

GRATENG

  • Risle litt olje i en ildfast form.
  • Dekk bunnen med aubergineskiver.
  • Bre over tomatsaus.
  • Strø over den revne parmesanosten.
  • Gjenta prosessen, slik at du avslutter med parmesan på toppen.
  • Gratiner i ovnen på 220 grader i ca. 15 min.
  • La gratengen hvile i 5 min før servering. Ikke glem brød, gjerne focaccia, til å moppe opp sausen.
  • Du kan også bruke hermetiske tomater, tilsvarende ca. 2 bokser.

Flere oppskrifter