Gravlaks

Gravlaks

Gravet, saltet og tørket mat er i våre dager festmat mens den før i tiden mer var en måte å oppbevare maten, en dyd av nødvendighet. Du kan bruke laks, økologisk selvfølgelig, ørret, sik eller makrell, alle fete fisker egner seg godt til graving. Forholdet salt, sukker og pepper er det samme. Noen bruker 50/50, andre 40 prosent sukker og 60 prosent salt. Det er en smakssak. Noen vil bruke hvit pepper, andre nykvernet sort. Noen bruker hvitt, raffinert sukker og salt, vi synes rørsukker og flaksalt blir best. Mange vil ha også noen skjeer cognac eller akevitt over, vi synes det smaker like godt uten. Det er superenkelt å grave fisken selv, tar ikke lang tid i det hele tatt. Øvre del av fisken smaker mer enn halepartiet, i fiskedisken kan du godt spørre om to toppstykker, eller to halestykker.

fisk, rundt 2 kilo 
2 bunter dill
3 ss salt 
2 ss rørsukker 
godt med nykvernet pepper

  • Vask, rens og fileter fisken hvis dette ikke er gjort. Pass på at den er ren for blod og skjær vekk fettet i kantene. Dette gjelder særlig oppdrettsfisk! Trekk ut de største beina som sitter igjen med en pinsett. 
  • Kle en form eller et fat med folie i bunn. Legg et lag med dill, bruk gjerne de tykke stilkene i bunn og de finere duskene mellom fisken. Gni skinnsiden på den ene fileten inn med den sammenrørte blandingen av salt, sukker og pepper og legg den med skinnet mot dillen. Gni inn den andre siden godt inn med blandingen også, før du legger nok et lag med dill på. Det samme gjør du med den andre halvdelen av fisken, før du legger dem mot hverandre og avslutter med et lag dill på toppen. Jo tykkere fisken er, desto mer av blandingen må du ha på.
  • Pakk folien rundt fisken, og legg en ren planke eller fjøl over som passer i størrelsen. Ha et press på minst et kilo på planken og sett fisken i kjøleskapet i et døgn. Da snur du den, slik at også toppfileten får ligge i den laken som nå danner seg i bunn. Er fisken stor bør den ligge i to-tre døgn før du smaker på den om den er ferdig, er den under ett kilo holder det som regel med et døgn. Synes du den har fått nok smak, tar du den ut av laken og legger den kaldt.
  • Smak deg frem om den er nok gravet, passe søt/salt/smak av pepper, ved å skjære en liten bit på det tykkeste av fisken. Legg på mer av det ene eller det andre om nødvendig og la den ligge et døgn til. Den kan godt fryses når den er ferdig gravet.

Du finner oppskrift på forskjellige sennepssauser her.

Flere oppskrifter