Frossen probiotisk yoghurt-bar

Probiotisk yoghurtbar

En stor bonus med å bo i Norge er at man kan finne ingredienser gratis i naturen. Denne frosne yoghurt-baren er en forfriskende, smakfull og sunn snack, som blant annet består av fermenterte blåbær. Blåbær i sin naturlige form er en kilde til både vitaminer og kostfiber, men fermenterte blåbær har enda flere helsefordeler: de har et innhold av melkesyrebakterier som kan være godt for magen, og bidrar til å gi kroppen økt tilgjengelighet på næringsstoffene som allerede er til stede. En bonus er at fermenteringsprosessen går av seg selv – det er bare noen få steg som må til for å sette det hele i gang.

Oppskrift av Karoline Brochmann

FERMENTERTE BLÅBÆR
200 g friske eller frosne norske blåbær
¾ ss lønnesirup
en klype salt uten jod, da det kan drepe de gode bakteriene
½ ss startkultur, for eksempel væsken fra fermenterte grønnsaker eller vannkefir

 • Fyll en ren 0,5 liter glasskrukke med blåbær.
 • Rør inn lønnesirup, salt og startkultur.
 • Trykk blåbærene ned med en skje til det kommer blåbærjuice til overflaten. Ha en zip lock pose fylt med litt vann som en vekt på toppen for å holde blåbærene under væsken. Sett lokket løst på slik at karbondioksid som bygger seg opp under fermenteringen kan slippe ut.
 • La stå i romtemperatur i fire dager, til fermenteringsprosessen er ferdig. Helst i et skap for å unngå sollys som kan påvirke næringsinnholdet i blåbærene.
 • Oppbevar blåbærene i kjøleskapet opptil to uker, eller i fryseren opptil to måneder.

FROSSEN YOGHURT-BAR
200 g fermenterte blåbær
250 ml kokoskrem eller tykk kokosyoghurt
en skvis sitron
100 g mørk sjokolade
1,5 dl rå pekannøtter

 • Ha bakepapir i en 15 x 25 cm form.
 • Fordel kokoskremen i formen, ha blåbærene over i et jevnt lag, og topp med en skvis sitron. Bruk baksiden av en skje til å lage virvler som blander lagene litt sammen. Sett i fryser i to timer til blåbær- og kokosmassen har stivnet helt.
 • Rist pekannøttene i en panne på medium til høy varme i tre til fem minutter. Rør kontinuerlig for å unngå at de brenner seg. Ha nøttene på en fjøl og hakk dem i mindre biter.
 • Smelt sjokolade i en kjele på lav varme. Ta formen ut av fryseren og hell sjokoladen over den fryste massen. Strø nøttene over før sjokoladen stivner.
 • Kutt opp barene i ønsket størrelse. Tin i ti minutter før de nytes.
 • Barene kan oppbevares i fryseren i en tett boks i opptil tre uker.
KAROLINE BROCHMANN har en bachelor i Samfunnsernæring og en master i Matinnovasjon og Helse. Etter flere år med helseutfordringer kom hun over fermentering, som ga helsen et løft og fikk Karoline til å ville dele kunnskap og erfaring med probiotiske oppskrifter videre. På YouTube-kanalen Fermentation Addict viser hun hvordan du kan gå frem for å fermentere blåbær og lage kokosyoghurt som kan brukes i denne oppskriften.

Flere oppskrifter