Stekt rosenkål med syltet løk

4 porsjoner
REN MAT nr 55 16290 copy

Verken rosenkål eller løk er fremmede grønnsaker, men her tilberedes de på et litt mer festlig vis. Surt og søtt henter frem det beste fra begge råvarene. Den lune salaten kan serveres som et alternativ til potet eller som tilbehør. Unngå plastindustriens versting – løkstrømpa. Finner du ikke sjalottløk i løsvekt eller i papirpose – velg heller vanlig gul løk. Er du heldig finner du norskprodusert og økologisk rosenkål.

Allergener: Nøtter

Du trenger

  • 600 g rosenkål

  • 12 sjalottløk

  • 4 ss rødvinseddik

  • 4 ss sukker

  • 1 ts honning

  • hakket persille

  • en neve ristede valnøtter

Fremgangsmåte

Rens sjalottløken. Små løk kan brukes hele, mens større løk deles i to. Kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Sil av vannet, men ta vare på et par spiseskjeer (2–3 ss) til senere.

I en liten kasserolle, smelt sukkeret til det blir en gyllen karamell. Tilsett rødvinseddik og litt av kokevannet.

La det småkoke til sukkeret er helt oppløst og blandingen tykner til en sirupsliknende konsistens – det går raskt, så pass på.

Vend inn løken og rør godt slik at den blir jevnt dekket. La den trekke i sirupen til servering. Denne kan gjerne lages på forhånd.

Rens rosenkålen og del den i to eller fire. Varm opp en panne på høy varme, og stek rosenkålen i 2 minutter til den er gyllen og knapt mør, mens du rører jevnlig. Senk deretter varmen og tilsett honningen.

Rist valnøttene på tørr panne eller i ovnen p. 160 grader i cirka 15 minutter.

Krydre med salt og pepper, og strø over hakket persille før servering. Løk og rosenkål serveres sammen som en salat.

Denne retten passer perfekt sammen med oppskriften vår på lammeside som du finner her. 

Flere oppskrifter