Ostegalette med karamellisert løk

4 pers
Ostegalette

Gårsdagens ostefat blir dagens ostegalette! Denne gangen var det også noen oliven liggende igjen på fatet, så de blir også med. Her kan det meste av «antipasti» brukes opp, være seg grillede grønnsaker, soltørka tomater eller spekemat.

Oppskrift: Malin Gimle Labråten

Allergener: melk, gluten, egg

PAIDEIG
200 g hvetemel
100 g normalsaltet kaldt smør, i terninger
1 egg
1/2 ts salt
Litt kaldt vann

  • Klyp sammen mel, salt og smør.
  • Rør inn egget.
  • Ha i nok vann (start med et par spiseskjeer) til at blandingen blir til en deig. Ikke overarbeid den.
  • Form deigen til en jevn ball, pakk inn i plast og sett kaldt i minst 30 min mens du forbreder toppingen.
  • Ta deigen utav kjøleskapet og la den hvile noen minutter i romtemperatur før du begynner å kjevle den ut på en flate med mel.
  • Snu deigen et par ganger underveis. Kjevle deigen til den er omtrent 2–3 mm tykk.
  • Lur et bakepapir under og legg deigen og papiret over på et stekebrett.

TOPPING
2 store rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss olivenolje
1 ss smør
1 ss sherryeddik, eller annen eddik
1 ss sukker
salt og pepper
en neve oliven, grovhakkede
hakkede urter (jeg hadde salvie og estragon)
200 g blandede osterester, revet eller skåret i biter
1 egg
2–3 ss crème

  • Stek løken i olivenolje på lav/medium varme til den er myk. Ha gjerne i en spiseskje eller to med vann underveis for å mykne løken skikkelig. Dette tar omtrent 30 minutter.
  • Ha i oliven, urter og hvitløk. La surre i noen minutter til.
  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Smør et tynt lag med crème fraîche på pai deigen, men unngå omtrent 3 cm rundt kanten.
  • Dryss på litt salt og pepper før osten, og til slutt løken.
  • Du kan bruke en liten kniv for å jevne til kanten rundt deigen.
  • Visp sammen et egg før du pensler et tynt lag på deigen rundt fyllet. Brett kantene forsiktig inn, før kanten også pensles oppå.
  • Dryss gjerne litt parmesan over kantene.
  • Bak midt i ovnen i ca. 35 minutter.

Tips: Server gjerne med litt urter på toppen og en syrlig salat på siden.

Flere oppskrifter