Grillfest med venner

GRILLFEST MED VENNER REN MAT NADIN MARTINUZZI 2

Mat smaker best sammen med andre. Å dele måltider sammen knytter oss tettere sammen og det er kanskje derfor å dele mat har vært grunnleggende for oss mennesker siden tidenes morgen.

Sommeren byr på ferske grønnsaker i sesong som er et perfekt utgangspunkt til deilige retter, tilbehør og marinader som smaker så mye bedre ferdigprodukter fra butikken. Under finner du oppskrifter til å lage en skikkelig fest på grillen med venner.

Oppskrifter av Julianes kokebok

MENY (scroll nedover for oppskrifter)

  • Myntemarinert grillspyd med sopp, squash og haloumi
  • Grillet aubergine med knuste tomater
  • Grillet sellerirot
  • Potetsalat i vinaigrette
  • Gremolata med ville vekster
  • Muhammara/grillet paprikadip
  • Basilikumdressing med ingefær

MYNTEMARINERT GRILLSPYD MED SOPP, SQUASH OG HALOUMI
10 sopp, hel
1 squash, tynne skiver
1 pk haloumi, ḱubet

MARINADE TIL GRILLSPYD
6 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss flytende honning
1 ts røkt salt
1 ts chili
6 ss fersk mynte, finhakket

  • Lag grillspyd og pensle med marinaden. Grilles på aluminiumsfolie.
  • Kast for all del ikke marinaden som samler seg under spydene! Hell over i en skål og server soppsjyen med grillspydene. Dryss over vårløk og friske urter før servering.

GRILLET AUBERGINE MED KNUSTE TOMATER
7 aubergine
olivenolje til pensling
grovt salt

  • Kutt auberginen på langs i ca. 1,5 cm tykke skiver. Pensle dem godt med olje. Dryss over grovt salt.
  • Grilles til de er brune i kantene, eller ovnsbak på 220 grader varmluft i ca. 35 min.

KNUSTE TOMATER
6 tomater
1/2 basilikumplante
1 hvitløksfedd
1/2 dl olje
salt og pepper

  • Kutt tomatene i små biter og bland sammen med resten av ingrediensen. Bruk eventuelt kjøkkenmaskin. Smak til med salt og pepper. Legg aubergineskivene på et fat, og fyll dem med tomatsaus og rull sammen.


GRILLET SELLERIROT
1 sellerirot
50 g smør
1 ½ ts chili
1 ½ ts koriander
1 ts salt
2 fedd hvitløk
2 håndfuller finhakket skvallerkål
1 ½ ss løkpulver
2 ss soyasaus
2 ss honning

  • La smøret bli lysebrunt. Skru ned varmen. Ha i krydderne og skvallerkål og rør til krydderaromaene brer seg.
  • Skrell selleriroten i skiver, ca. 1,5 cm tykkelse, og fordel utover en langpanne kledd med aluminiumsfolie. Hell smøret over skivene og dekk med folie.
  • Bak i ovnen på 210 grader ca. 1 time.
  • Når skivene er møre lager du et tårn, lik ei kransekake. Fest det hele med en grillpinne eller en kvist.
  • Hell over resten av sausen og pynt med skvallerkål eller persille.


POTETSALAT I VINAIGRETTE
600 g nypoteter, kokt
1 buljongterning/ 1 ts buljongpulver
1 dl kokende vann
1 agurk, små terninger
1 ss gressløk
3 ss dill

VINAIGRETTE
1 ½ ss dijonsennep
9 ss olivenolje
2 ss eddik
½ ts salt og pepper

  • Kok potetene til de er møre. Mens potetene koker, koker du 1/2 dl vann. Ha i 1 buljongterning eller 1 ts buljongpulver og kjøl ned til lunkent.
  • Kutt potene i skiver. Bland buljongvannet sammen med potetene.
  • Lag vinaigrette: Ha Dijonsennep i en bolle og pisk inn eddik. Ha i oljen, litt etter litt. Start først med en dråpe slik at oljen og eddiken blander seg sammen. Tilbake skal du stå med en god emulsjon; en kremete dressing.
  • Kutt agurken i skiver, hakk dill og klipp gressløken i små biter. Bland dette sammen med poteter og vinaigrette.


GREMOLATA MED VILLE VEKSTER
2 håndfuller skvallerkål eller persille
1 håndfull mynteblader eller koriander
4 ss kapers
2 ss sitronskall
saft av ½ sitron
extra virgin olivenolje

  • Finhakk urtene og kapers. Bland sammen med finrevet sitronskall og sitronsaft.
  • Ha i olivenolje til du får en tykk saus.


MUHAMMARA/GRILLET PAPRIKADIP
6-7 paprika
1 ts paprikapulver
1 chili, finhakket
2 hvitløksfedd, revet
3 ss sitronsaft
½ ts flytende honning
1 ss tamarind
12 ss olivenolje
2 håndfuller valnøtter
1 ts salt

  • Grill paprikaene og kjør alt til en grov mos i kjøkkenmaskinen.

BASILIKUMDRESSING MED INGEFÆR
1 basilikumplante
1 appelsin, grove biter
1 chili, grove biter
2 cm ingefær, revet
2 fedd hvitløk, hakket
2-3 dl extra virgin olivenolje
salt etter smak

  • Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin bortsett fra oljen. Kjør til alt du har en grønn saus. Hell i olivenoljen til slutt.

Om du vil ha en frisk salat ved siden av tipser vi om reddiksalat med dill, salat med hvit geitost og bakt rabarbra eller urtevendt kikertsalat.


Flere oppskrifter