Kjebab med harissa

4 porsjoner
Kjebab Med Harissa

Det er ikke lett å få tak i geitekjøtt – spør etter det i ferskvaredisken. Etter en ringerunde fant vi det hos kjøtt- og delikatessebutikk Strøm-Larsen i Oslo. Du kan selvsagt kjøpe det hos din lokale geitebonde også. Vi mener det er viktig å løfte frem både kjøtt og melk fra geit fordi:

1. De er ypperlige beitedyr som ikke er kresne på ulendt terreng.

2. Hannkillinger blir ofte «kastet» etter fødsel, de utgjør en kostnad for bonden slik som systemet er i dag.

3. I Norge blir geit sett på som fattigmannsku, mens globalt er det verdens mest spiste kjøtt.

4. Geitekjøtt- og melk er en delikatesse, vi skulle ønske det var lettere tilgjengelig og at bonden fikk bedre betalt.

Nå som du har fire gode grunner til å bruke mer geitekjøtt håper vi du er inspirert til å lage en skikkelig digg og enkel kebab, eller kjebab da. Du kan bruke både geit og kje.


600 g geit- eller kjekjøtt

500 g rødkål

1 løk

2 håndfuller fersk persille

4 ss harissa

2 dl yoghurt

valgfrie tortillalefser


MARINADE TIL KJØTTET

1 ss røkt paprika

1 ss spisskummen

½ ts kardemomme

1-2 ts chili

2 hvitløksfedd

½ sitron

1 dl olje


HARISSA

2 paprika

2-4 chili, helst tørket og gjerne ancho og chipotle

½ dl balsamicoeddik

1 sitron, saften av

4 hvitløksfedd

½ dl olivenolje

1 ts korianderfrø

½ ts fennikelfrø

en klype sitronskall

en klype salt


  • Ha tørket krydder og knust hvitløk i en bolle sammen med sitronsaft fra ½ sitron og olivenolje. Knus spiskumminfrøene og kardemommebelgene i en morter først om du bruker hele frø. Del kjøttet i mindre biter som passer på et grillspyd, og vend i krydderblandingen og dekk til bollen. La kjøttet marinere i 2-3 timer, gjerne over natten.
  • Lag harissa: Sett ovnen på 200 grader i grillmodus. Bløtlegg chili i balsamico, velg selv hvor mange du vil ha utfra hvor sterkt du liker det. Del paprikaene i to, ta bort frø og grill i ovnen i 20-25 min til de blir helt myke og skallet er noe sort. Avkjøl og dra av skallet. Rist koriander og fennikelfrø i pannen, og knus i morter. Ta ut chilien av balsamicoen og ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør til du får en fin puré. Du kan også bruke stavmikser.
  • Kutt rødkål og løk i tynne skiver, bruk en mandolin om du har. Grovhakk persille.
  • Varm tortillalefsene i ovn eller i panne og legg mellom to tallerkener eller aluminiumsfolie for å holde varmt.
  • Grill kjøttet på spyd på høy varme på grill eller med grillfunksjon i ovnen – legg i så fall en form under kledd med aluminiumsfolie for å ta imot dryppende fett. Du kan også steke rett i panna på stormkjøkkenet.
  • Når kjøttet er ferdig, ha biter på en lefse og topp med kål, løk, persille, harissa, yoghurt og en skvis sitron.

Flere oppskrifter