Nordisk furikake

Nordisk Furikake Ren Mat Lotte Shephard

Furikake er en japansk oppskrift på topping eller dryss som vanligvis brukes for å smaksette ris. Drysset, som består av blant annet tang, ble utviklet på 1920-tallet i Japan som et tiltak mot kalsiummangel i befolkningen. Det første navnet lød Gohan no Tomo, som kan oversettes med risens venn. Tretti år senere ble produktet produsert i større skala, som enda et tiltak mot underernæring, da det var rikt på proteiner og kalsium. I 1959 fikk toppingen det generelle begrepet furikake, av National Furikake Association, som kan oversettes til dryss.

TOPPINGEN ER SOM regel en blanding av tørket tang, bonitoflak, altså tørket fisk høvlet i flortynne flak, ristede sesamfrø, sukker og salt. Det finnes en rekke variasjoner der det blant annet tilsettes ingredienser som tørkede shisoblader, matcha-te, rogn fra sei, tørket laks eller kylling, eller tørket umeboshi, som er saltsyltet surplomme. Med denne ekstra ingrediensen blir smaken salt, søt, syrlig og umami – en uslåelig smakskombinasjon som kan piffe opp grønnsaker, fisk, egg, salater og supper så vel som ris. Her er det bare å prøve seg frem.

VI HAR LAGET EN nordisk variant og byttet ut noen av de japanske råvarene med råvarer fra Norden. Nori er byttet ut med tørket tang fra Lofoten, denne kan høstes selv, les mer på side 24. Bonitoflak kommer fra en fisk i tunfiskfamilien, kalt bonito. Japansk bonito er tørket og fermentert til harde blokker, som lett kan høvles til tynne flak. Dette byttet vi til saltet og tørket skreirogn, kalt bottarga, fra Troms. Du kan også bruke tørrfisk, som gir furikaken et mer karakteristisk preg. Istedenfor den japanske surplommen brukte vi tørket tindved; syrlige, noe søte og bitre bær. I denne oppskriften er det sesamfrø, men du kan også forsøke med andre norske frø eller nøtter.

3 ss sesamfrø, ristet
3 ss tørket tangflak
2 ss bottarga/tørrfisk e.l.
2 ts tørket tindved
1 ts rårørsukker
1 klype havsalt

  • Rist sesamfrø på svak til middels varme, de kan brenne seg fort om man ikke passer på. Sett til side og avkjøl.
  • Riv tørrfisk, om oppskriften er med tørrfisk, i så tynne og små biter du klarer. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med kniver, men det skal ikke bli «melete».
  • Ha bottarga eller tørrfisk, tang, tindved og sesamfrø i en bolle. Bland og smak til med sukker og salt.
  • Ha på lufttett beholder og oppbevar mørkt.

Flere oppskrifter