Het potetgryte

4-5 porsjoner
Het potetgryte En skikkelig digg kokebok 2 HG

Denne oppskriften har vi fått fra Hanne-Lene Dahlgren og En skikkelig digg kokebok 2.

Dette er virkelig lapskaus à la Hanne-Lene. Ikke fordi gryten egentlig minner så mye om lapskaus, men fordi den har noe litt husmannskost-aktig over seg, samtidig som den har et moderne preg og masse smak. Jeg kan ikke tenke meg noe hyggeligere enn å spise den foran peisen etter en lang skitur – gjerne med et glass rødvin til. Denne kan du trygt invitere både unge og gamle på, og den smaker like godt dagen etter. Mine besteforeldre elsker for øvrig denne.

6 store fedd hvitløk
500 g små poteter (ca. 12 stk.), delt i 4–6 biter, gjerne med skallet på

GRYTE:
1 ss stekeolje el. smør
1 gul løk, grovhakket
1 stor boks hermetisk mais (300–350 g)
5 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong el. 1 ss fond
2½ dl kokosmelk
1 ts salt
½–1 ts chiliflak
¼ ts pepper
1–2 cm stor bit ingefær, finhakket el. revet
1 stor boks linser (230 g), skylt

MYNTEDRESSING:
2 never frisk mynte
4 ss olivenolje
saften av 1 lime
½ ts salt

TOPPINGFORSLAG:
frisk mynte
grovhakkede valnøtter
chiliflak

  • Ha potetene og hvitløk i en kjele med vann. Kok opp og la koke i 15 minutter.
  • Varm olje eller smør i en annen kjele. Ha i løk, og la den frese i noen minutter på middels til høy varme til den er blank og fin. Tilsett resten av gryteingrediensene, unntatt linsene, og la det småkoke til potetene i den andre kjelen er møre.
  • Lag myntedressingen. Ha alle ingrediensene i en dyp beholder, og bruk stavmikseren til mynten er finhakket og dressingen er jevn og smidig.
  • Hell av vannet på potetene, sett dem til side. Ta ut hvitløken og tilsett i gryten sammen med det andre. Potetene skal tilsettes senere.
  • Stavmiks gryten til alt er godt blandet, men ikke helt finmost. Du kan også bruke en blender.
  • Når gryten har ønsket konsistens, tilsetter du potetene og linsene, og smaker til med krydder.
  • Topp med myntedressing, frisk mynte, knasende sprø valnøtter og chiliflak – eller noe annet godt du har liggende, og server med godt brød eller papadums.

Lag gjerne en mildere, barnevennlig variant ved å droppe chiliflakene i selve gryten. Frisk ingefær og hvitløk gir likevel masse smak. Hvis barna ikke liker å se hva som er i gryten, kan du kjøre den helt glatt.

Flere oppskrifter