Pavlova med smørstekte epler og salt karamell
10–12 små pavlovaer
Pavlova fungerer til alle årstider! Bruk også gjerne pærer, men velg da pærer som er faste i konsistensen.
Oppskrift: Malin Gimle Labråten
Allergener: egg, melk
MARENGS
eggehviter fra 2–3 egg, ca 100 g.
150 g sukker
en liten klype salt
1 ts maisenna
1 ts eplesidereddik
- Sett ovnen på 140 grader.
- Ha eggehvitene i en bolle sammen med saltet og visp med elektrisk mikser til det begynner å skumme. Ha i sukkeret gradvis mens du visper på middels hurtighet.
- Når alt sukkeret er tilsatt setter du opp hurtigheten og visper i 3–5 minutter til, eller til du har en stiv marengs.
- Visp sammen eddik og maisenna med en gaffel.
- Bland en spiseskje av marengsen inn i eddikblandingen før den vispes inn i resten av marengsen.
- Bruk to spiseskjeer eller en sprøytepose for å fordele marengsen utover en stekeplate med bakepapir. (Du kan eventuelt lage en stor pavlova, men den behøver da lengre steketid).
- Stek midt i ovnen på 140 grader i 10 minutter, så 100 grader i en time.
- La dem så gjerne ligge i ovnen et par timer til med ovnen avslått slik at de tørker.
KARAMELLKREM
1 ss sukker
1 1/2 dl sukker
1/2 dl vann pluss 2 ss ekstra
1 dl fløte til karamellen
1 ss saltet smør
en klype havsalt
3 dl kremfløte
- Ha sukker og to spiseskjeer vann i en liten, tykkbunnet kjele.
- Varm på middels varme til sukkeret har smeltet og har fått gylden farge.
- Slå ned varmen.
- Bland sammen fløte og vann i en annen liten kjele og kok opp.
- Ta kjelen med sukker av varmen og hell den varme fløten/vannet over. Dette kommer til å boble kraftig og sukkeret vil stivne litt, så vær forsiktig.
- Sett tilbake på varmen og la småkoke til sukkeret smelter igjen og du har en jevn, fin saus.
- Ha i smøret når sausen fortsatt er varm.
- Smak til med havsalt.
- Kjøl helt ned.
- Ha kremfløten i en bolle, tilsett en spiseskje sukker og visp til fløten er passe stiv.
- Rør karamellen gradvis inn i kremen til du er fornøyd med smaken, men spar litt ren karamell til servering.
STEKTE EPLER
2 faste, syrlige epler
1/2 vaniljestang eller litt vaniljesukker
3 ss saltet smør
1/2 dl sukker
vann
- Skrell og skjær eplene i båter. Om du gjør dette i god tid før tilberedning kan du ha litt sitronsaft på båtene for at de ikke skal bli brune.
- Varmopp smør i en stekepanne og la det brune noe før du har i eplebåtene.
- Stek til de har fått litt farge før du drysser over sukkeret.
- La sukkeret smelte.
- Rør inn frø fra en halv vaniljestang, et par spiseskjeer vann, eller mer om det behøves, og la putre til du har en fin saus.
- Sett sammen pavlovaen: Ha litt karamellsaus på marengsen før du har på karamellkremen,
eplebåtene (pass på at de er kalde) og sausen fra eplene. - Avslutt gjerne med litt havsalt og litt fersk estragon til pynt.
DRIKKE TIPPS
Robinot Les Années Folles eller Quaglia Elixir Limoncello