Pavlova med smørstekte epler og salt karamell

10–12 små pavlovaer
Pavlova med epler og salt karamell

Pavlova fungerer til alle årstider! Bruk også gjerne pærer, men velg da pærer som er faste i konsistensen.

Oppskrift: Malin Gimle Labråten

Allergener: egg, melk

MARENGS
eggehviter fra 2–3 egg, ca 100 g.
150 g sukker
en liten klype salt
1 ts maisenna
1 ts eplesidereddik

  • Sett ovnen på 140 grader.
  • Ha eggehvitene i en bolle sammen med saltet og visp med elektrisk mikser til det begynner å skumme. Ha i sukkeret gradvis mens du visper på middels hurtighet.
  • Når alt sukkeret er tilsatt setter du opp hurtigheten og visper i 3–5 minutter til, eller til du har en stiv marengs.
  • Visp sammen eddik og maisenna med en gaffel.
  • Bland en spiseskje av marengsen inn i eddikblandingen før den vispes inn i resten av marengsen.
  • Bruk to spiseskjeer eller en sprøytepose for å fordele marengsen utover en stekeplate med bakepapir. (Du kan eventuelt lage en stor pavlova, men den behøver da lengre steketid).
  • Stek midt i ovnen på 140 grader i 10 minutter, så 100 grader i en time.
  • La dem så gjerne ligge i ovnen et par timer til med ovnen avslått slik at de tørker.

KARAMELLKREM
1 ss sukker
1 1/2 dl sukker
1/2 dl vann pluss 2 ss ekstra
1 dl fløte til karamellen
1 ss saltet smør
en klype havsalt
3 dl kremfløte

  • Ha sukker og to spiseskjeer vann i en liten, tykkbunnet kjele.
  • Varm på middels varme til sukkeret har smeltet og har fått gylden farge.
  • Slå ned varmen.
  • Bland sammen fløte og vann i en annen liten kjele og kok opp.
  • Ta kjelen med sukker av varmen og hell den varme fløten/vannet over. Dette kommer til å boble kraftig og sukkeret vil stivne litt, så vær forsiktig.
  • Sett tilbake på varmen og la småkoke til sukkeret smelter igjen og du har en jevn, fin saus.
  • Ha i smøret når sausen fortsatt er varm.
  • Smak til med havsalt.
  • Kjøl helt ned.
  • Ha kremfløten i en bolle, tilsett en spiseskje sukker og visp til fløten er passe stiv.
  • Rør karamellen gradvis inn i kremen til du er fornøyd med smaken, men spar litt ren karamell til servering.

STEKTE EPLER
2 faste, syrlige epler
1/2 vaniljestang eller litt vaniljesukker
3 ss saltet smør
1/2 dl sukker
vann

  • Skrell og skjær eplene i båter. Om du gjør dette i god tid før tilberedning kan du ha litt sitronsaft på båtene for at de ikke skal bli brune.
  • Varmopp smør i en stekepanne og la det brune noe før du har i eplebåtene.
  • Stek til de har fått litt farge før du drysser over sukkeret.
  • La sukkeret smelte.
  • Rør inn frø fra en halv vaniljestang, et par spiseskjeer vann, eller mer om det behøves, og la putre til du har en fin saus.
  • Sett sammen pavlovaen: Ha litt karamellsaus på marengsen før du har på karamellkremen,
    eplebåtene (pass på at de er kalde) og sausen fra eplene.
  • Avslutt gjerne med litt havsalt og litt fersk estragon til pynt.

DRIKKE TIPPS
Robinot Les Années Folles eller Quaglia Elixir Limoncello

Flere oppskrifter