Surdeig-pannekaker med clotted cream

Surdeig hører saktelivet til, og mating av starteren fører nødvendigvis med seg en del «discard». Bruk overskuddet til disse supergode pannekakene – fluffy og fine, og toppet med deilig clotted cream som balanseres perfekt ut av litt hjemmelaget appelsinsirup. Det finnes ikke en bedre helgefrokost!
Allergener: Gluten, egg, melk
Pannekakerøre
100-150 g surdeigsoverskudd
50 g smør
2 egg
100 g tyrkisk eller gresk yoghurt
150 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvetemel
2 1/2 dl helmelk
1-2 ss sukker
1 ss honning
1 ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
Clotted cream
7 1/2 dl kremfløte
Appelsinsirup
2 dl appelsinsaft
4 ss sukker
2 ts sitronsaft
Fremgangsmåte clotted cream
Clotted cream må lages på forhånd, men den lager heldigvis seg selv!
Hell kremfløte i en ildfast form. 20 x 20 cm er passe til 7,5 dl fløte.
Sett formen i ovnen på 80 °C (ikke varmluft) og la den stå over natten, eller i cirka 12 timer.
Vær forsiktig når du tar formen ut igjen så fløten som ligger nederst i formen ikke havner oppå stekeskorpen. La formen stå på kjøkkenbenken og kjøle seg ned en times tid.
Dekk deretter formen med lokk eller folie og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer.
Ta formen forsiktig ut igjen. Under stekeskorpen sitter det et lag med smørlignende krem – det er dette som er clotted cream.
Du kan skrape av det øverste gulnede laget med skorpe, eller du kan beholde det for en litt grovere konsistens. Bland det i så fall bare inn i resten av kremen.
Væsken som ligger igjen i bunnen av formen vil vi ikke ha med nå – hell den over i en annen beholder og bruk den videre i bakst for eksempel.
Oppbevar kremen i et glass med lokk. Clotted cream holder seg i kjøleskap i 2-3 dager.
Fremgangsmåte appelsinsirup
Appelsinsirupen kan også gjerne lages på forhånd:
Press ut saften fra et par appelsiner.
Varm opp saften, tilsett sukker og sitronsaft, og reduser til en tredjedel.
Hell sirupen gjennom en sikt for å fjerne småbiter.
Fremgangsmåte surdeigspannekaker
Begynn med å smelte smøret. Ha eggene i en bolle og visp dem så godt sammen at det skummer litt.
Hell yoghurt, helmelk og surdeigsoverskudd i bollen og bland alt godt sammen.
Bland alt det tørre i en bolle først, ha det så over i røren.
Rør inn honning og smeltet smør.
La røren stå og svelle i 20-30 min med et lokk eller kjøkkenhåndkle over.
Stek pannekakene relativt små og tykke. De skal bli luftige og «amerikanske», la dem bli omtrent 10-12 cm i diameter.
Server med clotted cream og appelsinsirup.
TIPS: Annet syrlig syltetøy eller sirup passer også godt, som for eksempel sitron, rabarbra eller rips.