Surdeig-pannekaker med clotted cream

4 porsjoner, ca. 10 pannekaker
Pannekaker Ren Mat nr 54 14485 copy kopi

Surdeig hører saktelivet til, og mating av starteren fører nødvendigvis med seg en del «discard». Bruk overskuddet til disse supergode pannekakene – fluffy og fine, og toppet med deilig clotted cream som balanseres perfekt ut av litt hjemmelaget appelsinsirup. Det finnes ikke en bedre helgefrokost!

Allergener: Gluten, egg, melk

Pannekakerøre

  • 100-150 g surdeigsoverskudd

  • 50 g smør

  • 2 egg 

  • 100 g tyrkisk eller gresk yoghurt

  • 150 g siktet hvetemel

  • 100 g sammalt hvetemel

  • 2 1/2 dl helmelk

  • 1-2 ss sukker

  • 1 ss honning

  • 1 ts salt

  • 1 ts natron

  • 1 ts bakepulver

  • 1/2 ts vaniljesukker

Clotted cream

  • 7 1/2 dl kremfløte

Appelsinsirup

  • 2 dl appelsinsaft

  • 4 ss sukker

  • 2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte clotted cream

Clotted cream må lages på forhånd, men den lager heldigvis seg selv!

Hell kremfløte i en ildfast form. 20 x 20 cm er passe til 7,5 dl fløte.

Sett formen i ovnen på 80 °C (ikke varmluft) og la den stå over natten, eller i cirka 12 timer.

Vær forsiktig når du tar formen ut igjen så fløten som ligger nederst i formen ikke havner oppå stekeskorpen. La formen stå på kjøkkenbenken og kjøle seg ned en times tid.

Dekk deretter formen med lokk eller folie og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer.

Ta formen forsiktig ut igjen. Under stekeskorpen sitter det et lag med smørlignende krem – det er dette som er clotted cream.

Du kan skrape av det øverste gulnede laget med skorpe, eller du kan beholde det for en litt grovere konsistens. Bland det i så fall bare inn i resten av kremen.

Væsken som ligger igjen i bunnen av formen vil vi ikke ha med nå – hell den over i en annen beholder og bruk den videre i bakst for eksempel.

Oppbevar kremen i et glass med lokk. Clotted cream holder seg i kjøleskap i 2-3 dager.

Fremgangsmåte appelsinsirup

Appelsinsirupen kan også gjerne lages på forhånd:

Press ut saften fra et par appelsiner.

Varm opp saften, tilsett sukker og sitronsaft, og reduser til en tredjedel.

Hell sirupen gjennom en sikt for å fjerne småbiter.

Fremgangsmåte surdeigspannekaker

Begynn med å smelte smøret. Ha eggene i en bolle og visp dem så godt sammen at det skummer litt.

Hell yoghurt, helmelk og surdeigsoverskudd i bollen og bland alt godt sammen.

Bland alt det tørre i en bolle først, ha det så over i røren.

Rør inn honning og smeltet smør.

La røren stå og svelle i 20-30 min med et lokk eller kjøkkenhåndkle over.

Stek pannekakene relativt små og tykke. De skal bli luftige og «amerikanske», la dem bli omtrent 10-12 cm i diameter.

Server med clotted cream og appelsinsirup.

TIPS: Annet syrlig syltetøy eller sirup passer også godt, som for eksempel sitron, rabarbra eller rips.

Flere oppskrifter