Nori-softis

8 porsjoner
Nori softis

Et sjømatmåltid med fremmede arter på tallerkenen bidrar til økt bevissthet om hvor viktig det er å forvalte de maritime økosystemene på en bærekraftig måte. Tang og tare er en bærekraftig matressurs vi kan bruke mer i Norge. Slike sjøgrønnsaker bidrar til å produsere oksygen, binder karbondioksid fra atmosfæren, og forbedrer vannkvaliteten i kystområder. I denne isen gir vi den hjemmelagede sjokoladeisen et hint av noritangens friske mineralitet.

Allergener: Egg, melk, nøtter

DU TRENGER

  • 200 g sukker
  • 1 dl vann
  • 5 eggeplommer
  • 200 g god mørk sjokolade
  • 2,5 dl helmelk
  • 2,5 dl kremfløte
  • 2 sushi noriark eller ca. 6 g tørkede noriflak

TIL SERVERING

  • 150 g ristede macadamianøtter
  • 1 klype flaksalt
  • 1 klype tørkede chiliflak

FREMGANGSMÅTE

Ha vannet og sukkeret i en gryte og kok opp. La fosskoke i ca. 6 minutter eller til blandingen når 120 grader. Bruk gjerne et sukkertermometer til å måle temperaturen. Pass på hele tiden under prosessen så det ikke koker over.

Pisk eggeplommene i en kjøkkenmaskin på høy hastighet til de er tykke og kremaktige. Spe med den varme sukkerblandingen i en tynn stråle mens vispen går. Pisk videre til blandingen er som en tykk, blek kremaktig mousse – fortsett å vispe til den er skikkelig tykk. Sette til side.

Knekk sjokoladen i biter og smelt i vannbad. Kok opp melk og fløte i en kjele og bring til rett under kokepunktet. Rør sammen melk og sjokolade. Hell over i en kanne og avkjøl i kjøleskap til lunken.

Finklipp nori i bitte små biter og bland med lunken sjokolademelk. Visp sjokolademelken inn i eggemoussen.

Hell blandingen i ismaskin og kjør til myk iskrem. Alternativt, hell iskremmassen over i en grunn beholder, og frys i en time, pisk opp blandingen og sett tilbake i fryseren. Gjenta gjerne en gang til og frys helt inn. Blandingen kan også kjøres til myk iskrem i en kjøkkenmaskin med knivblad.

For å skape softis har vi hatt oppkjørt is i en sprøytepose med stort munnstykke og sprøytet isen ned i kalde serveringsskåler. Server med hakkede macadamianøtter og et lite dyss chili og flaksalt.

TIPS: Norske Lofoten Seaweed høster nori og andre sjøgrønnsaker for salg; lofotenseaweed.no

Flere oppskrifter