Syltete plommer

1 –> glass
Syltet Plommer

Syltete plommer er snadder hele vinteren igjennom og en fin måte å oppbevare sommerens fine frukter på. Forholdet til laken er dette, men lag så mye du vil!

1 l vann
500 g sukker
1 ts sitronsyre

  • Kok opp laken, legg i rene plommer og la dem trekke til de er møre. Sitronsyreforhindrer at plom­mene mister fargene sine, du kan også bruke saft og skall av en sitron. Du kan ha i mindre sukker hvis plommene er søte, men nok sukkeret er viktig for holdbarhet.
  • Plommer kan syltes med eller uten skinn og steiner. Er skinnet tjukt bør det tas av. Det gjør du ved å lage et lite snitt i plom­meskinnet og legge plommene i kok­ende vann i 30 sekunder før du drar av skinnet. Legg plommene i laken etter hvert.
  • Ha dem på varme, rengjorte glass med tett lokk, fyll glassene nesten fulle med plom­mer og fyll etter med kokende sukkerlake til glasset er fullt. Tørk godt av kanten og legg på lokk.
  • Når frukten er varmet opp til høy nok temperatur og glasset er fylt så det ikke er luft igjen under lokket, vil de holde seg i mange måneder. Oppbevares mørkt og kjølig.

Du kan smaksette laken, f. eks. med rom, konjakk eller vanilje.


Flere oppskrifter