Syltete plommer
1 –> glass

Syltete plommer er snadder hele vinteren igjennom og en fin måte å oppbevare sommerens fine frukter på. Forholdet til laken er dette, men lag så mye du vil!
1 l vann
500 g sukker
1 ts sitronsyre
- Kok opp laken, legg i rene plommer og la dem trekke til de er møre. Sitronsyreforhindrer at plommene mister fargene sine, du kan også bruke saft og skall av en sitron. Du kan ha i mindre sukker hvis plommene er søte, men nok sukkeret er viktig for holdbarhet.
- Plommer kan syltes med eller uten skinn og steiner. Er skinnet tjukt bør det tas av. Det gjør du ved å lage et lite snitt i plommeskinnet og legge plommene i kokende vann i 30 sekunder før du drar av skinnet. Legg plommene i laken etter hvert.
- Ha dem på varme, rengjorte glass med tett lokk, fyll glassene nesten fulle med plommer og fyll etter med kokende sukkerlake til glasset er fullt. Tørk godt av kanten og legg på lokk.
- Når frukten er varmet opp til høy nok temperatur og glasset er fylt så det ikke er luft igjen under lokket, vil de holde seg i mange måneder. Oppbevares mørkt og kjølig.
Du kan smaksette laken, f. eks. med rom, konjakk eller vanilje.