Mandelflak

ca. 30 - 40 stk.
Mandelflak til des

Helt uimotståelige mandelflak! Kjempegode og crispy, egnet til å servere til en god is eller fruktsalat eller som godis til kaffen.

150 g mandler
150 g smør
150 g rørsukker
2 ss hvetemel
3 ss fløte
2 ts vaniljesukker

  • Bruk kniven på kjøkkenmaskinen og kjør mandlene med skall noen runder til de er grovhakket. 
  • Smelt smør og sukker i en tykkbunnet gryte. Rør med slikkepott. 
  • Ta gryten av varmen når sukkeret er oppløst og ha i mandler, vaniljesukker og mel og bland til en røre. Tilsett fløten og rør. Avkjøl til røren har stivnet litt. 
  • Med teskjeer og/eller med hjelp av rene fingre, setter du små klumper med deig på et stekebrett med bakepapir. Klumpene skal være små, som ytterste delen på tommeltotten. Det elegante med slike flak, synes vi, er at de er så tynne at du kan se igjennom, og ikke særlig større enn en munnfull. De må ha god plass på brettet siden de flyter utover. 
  • Stek flakene i ca. 4-5 min på 175 grader, følg med, de svir seg fort! Når du tar de ut er de helt myke og har kanskje flytt utover i rare former. Du kan hjelpe dem til å få en rund form ved å justere litt med en skje eller en kniv. 
  • Avkjøl kakene noe før du legger dem over på en rist. La bakepapiret følge med. Etter et par minutter stivner de og kan løftes av papiret, som brukes igjen til neste omgang. La de bli helt kalde før du legger dem i en boks. 
  • Du kan også legge dem rundt et glass for å få de krumme, men da er de vanskligere å legge i en boks.

Flere oppskrifter