Hvit fisk med rød- og grønn kål
4-6 pers
Du kan bruke all slags hvit fisk, særlig den som er litt ”fast i fisken”, som skrei. Beregn rundt 300 gram fisk per person. Vi har brukt breiflabb her, og dampet denne. Anrett fisken på varme tallerkener med den gode appelsinsausen, rød - og grønn kål og riv over litt appelsinskall til slutt. Selskapsmat!
Beurre blanc med appelsin
3 sjalottløk
1 dl hvitvinseddik
1 dl fiskekraft
1 appelsin, saften av
250 g smør
litt gurkemeie (for gulfargen)
- Hakk sjalottløken og ha denne i en kjele med eddik, appelsinsaft og fiskekraft.
- Reduser til du har igjen omtrent en tredel. Ta av varmen og sil fra løken.
- Smelt forsiktig inn mesteparten av smøret, rør på veldig lav varme. Når det er helt jevnt tar du det av varmen, strør noen få korn av gurkemeie i til du ser det tar farge, har i resten av smøret og rører det til det blir jevnt. Smak til med salt.
Rødkål
1 rødkål
2 ss appelsinmarmelade
1 ss ripsgelé
2 dl appelsin- eller eplesaft
1 dl rødvin eller vann
1 ss bringebær- eller epleeddik
3 nellikspiker
10 pepperkorn
1 ts sterk sennep
olivenolje og havsalt
- Finsnitt og hakk kålen, ikke den harde stilken.
- Støt nellikspiker og pepper i en morter og ha dette i varm jerngryte før du tar i resten.
- Ha i en god skvett olivenolje og surr rødkålen i den. Bruk en slikkepott til å røre med.
- Ha i resten av ingrediensene og la det småputre uten lokk i ca. ½ time. Det meste av væsken skal koke inn. Smak til om den er søt/sterk/sur nok. Juster med gelé, eddik og salt.
- Ved å koke så kort blir det litt tyggemotstand i kålen. Det synes vi er godt, men den kan godt koke lenger. Lag den gjerne dagen før.
Grønnkål
- Skjær bladene fra stilken, del dem noe og gni dem inn med olivenolje og litt salt.
- Legg dem på et bakepapir og stek dem tørre i ovnen på ca. 150 grader. Følg med! Har du for mye varme svir de seg fort.