Bøekampens pinnekjøtt

Bokampenspinnekjott1

Å lage eget pinnekjøtt er ikke vanskelig, men det tar tid. Begynn i november. Har du kjøpt ferdig pinnekjøtt, hopp til nest siste punkt.

På Bøekampen på Os har de gammelnorsk spælsau som går ute hele året, uansett vær og vind. Spælsauen stammer fra korthalesauen som fantes i Norge i bronsealderen. Den er hardfør og tåler det norske klimaet godt. På sommeren beiter sauene fra Bøkampen på stølsheimen på Voss, før de kommer tilbake til gården på høsten.

I Os sogo (slekts-og historiebok fra bygda) står det at Bøe er utvilsomt den eldste garden i grenda, og mest sannsynlig den første plassen folk busette seg i Os. På gården røykes kjøttet med brake/einer, som gir kjøttet en ekstra fin aroma.

Det er overproduksjon av saueskjøtt om dagen, og er du så heldig å få tak i hele slakt av sau eller lam er det ikke vanskelig å lage sitt eget pinnekjøtt av ribbesidene. Beregn 400 g uvannet pinnekjøtt per pers.

ribbeside
salt

  • Først legger du ribbesiden i en mettet saltlake som består av 20-25 % salt, og resten vann. Sett lake med kjøtt et kaldt sted en uke. En kald kjellerbod fungerer fint om vinteren.
  • Deretter røkes kjøttet i 6 timer, Røyketiden kan du tilpasse selv, ut fra hvordan du liker det.
  • Heng til tørk i 6-8 uker, gjerne på loftet. Pass på at det er god lufting der kjøttet tørker, og følg med på det underveis i tørkeprosessen.
  • Før du damper kjøttet må det vannes ut i vann, gjerne i 16 timer eller mer. Deretter dampes kjøttet over bjørkepinner, eller rist, til kjøttet løsner fra beina. For lam tar det rundt 3,5 timer, mens du må beregne rundt 4,5 til 5 timer for sau.
  • Server pinnekjøttet med kålrabistappe, poteter og flatbrød.

Flere oppskrifter