Riskrem med siderkaramell
4 porsjoner
Det er ikke bare i glasset at sideren gjør seg sammen med julemat. Her har den klassiske riskremen fått en spennende tvist! Oppskriften har vi fått av Morten Tungesvik fra Michelin-restauranten BARE og bistroen Bare Vestland.
3 dl risgrøt
1 ts vaniljesukker eller vaniljestang
3 dl kremfløte
1 ss sukker
3 dl sider
krydder etter smak, som anis, kanel, nellik, vanilje
- Lag først klassisk riskrem. Kok opp grøt med vanilje, gjerne dagen før.
- Pisk kremen med sukker og vanilje.
- Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens.
- Kok ned sider med eller uten krydder, til flytende, men tykk konsistens.
- Sprinkle siderkaramellen over riskremen.
- Den kan serveres med kun siderkaramellen, eller så lager du en frisk rød saus slik at ingen rynker på nesa over bleik riskrem.
- Hakkede pistasj eller mandler gir en god chrunch.
RØD SAUS MED BÆR
½ dl vann
200 g frosne bringebær
100 g melis
- Kok opp bringebær, vann og melis.
- La det koke et par minutter, avkjøl og kjør i food processor eller med stavmikser til en glatt saus.
- Dander riskremen med rød saus på toppen, og gjerne med hakkede nøtter ved siden av.
I artikkelen Champagne, nei sider! spør Thomas Digervold om norsk sider kan spille en rolle både i og til julematen. Absolutt, mener Morten Tungesvik, en av folkene bak Michelin-restauranten BARE og bistroen Bare Bestland i Bergen. Til Ren Mat nr. 38 bidro han derfor med tre oppskrifter hvor norsk sider fikk spille en nøkkelrolle. Se også ribbe med sider og riskrem med siderkaramell.