Den lille sølvfargete fisken er en liten gavepakke til oss: Silda er proppfull av sunt fett og er en av de beste kildene til D-vitamin, som er viktig for oss i vintermånedene. Den inneholder også mindre miljøgifter enn de fleste fete fisker. Dessuten har silda vært livbergende, og sildefisket har i perioder vært den norske fiskerens viktigste.
Men fra 1. desember fratas den internasjonale bærekraft-sertifiseringen MSC, som er en forsikring mot overfiske og sikrer bærekraftige fiskerier. For næringa av norske fiskere og sjømatprodusenter vil de økonomiske konsekvensene bli store, etter all sannsynlighet. MSC-sertifikatet står sterkt i flere land der norsk sild er en populær importvare.
Inndragelsen av sertifikatet gir ikke bare et teoretisk stryk i karakterboka til forvaltningsmyndighetene.
– Sertifiseringen krever at fiskebestandene er sterke, at fiskemetodene har minimal negativ påvirkning og at fiskeriet har en god forvaltningspraksis - noe disse fiskeriene ikke lenger kan være stolte av. Suspensjonen vil påvirke norske fiskere og selskaper, men er politikernes skyld, sier Linneá Engström, programdirektør i MSC Skandinavia og Østersjøregionen, i en pressemelding.
Frafallet av sertifiseringen skyldes at Norge, Island, Russland, Grønland og EU i over ti år ikke har klart å bli enige om en felles kvoteavtale. Sammen forvalter disse landene sildebestanden i våre havområder. Torskefisken kolmule mister også sertifisering, og tidligere har norsk makrell også mistet MSC-statusen.
Det er ingen umiddelbar fare for overfiske ifølge Havforskningsinstituttet. Imidlertid opplyser havforsker Erling Kåre Stenevik til NTB: – På lang sikt er imidlertid et fiske på et slikt nivå ikke regnet for å være føre-var.
– Inndragelsen av sertifikatet gir ikke bare et teoretisk stryk i karakterboka til forvaltningsmyndighetene. Det vil også få store økonomiske konsekvenser for alle involverte. For å få tilbake sertifiseringen på makrell, sild og kolmule må kyststatene så fort som mulig bli enige om en langsiktig bærekraftig forvaltning, sier Linneá Engström.
Norske dagligvarekjeder ser ofte etter MSC-merket når de handler inn fisk, og det kan tenkes at vi vil se mindre fersk sild i butikkene til en avtale mellom kyststatene er på plass.
Les hva forskningen sier om sild og D-vitamin.