LITE BILDE2 Monica Hellmann DGV
Intervjuer

Verkstedmesteren

Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.


– MAT HAR ALLTID vært en stor glede i mitt liv. Å måtte legge om til glutenfritt kosthold ble en tung og utfordrende prosess, forteller Monica Hellmann. En titt på innholdsfortegnelsen på de ulike varene viste snart at de glutenfrie produktene var fulle av stivelse og sukker.

– Fra før hadde jeg Diabetes type 1 og lavt stoffskifte. Tanken om å skulle fylle på med mer insulin for å møte blodsukkerstigningen, var lite fristende, sier Monica.

Dermed ble kjøkkenet hjemme på Nordstrand gjort klart til testing av korn- og melblandinger. Hun forteller:

– Da jeg fikk cøliaki i 2008 smakte glutenfrie ferdigprodukter mest papp. I tillegg var emballasjen nitrist. Jeg husker godt det første glutenfrie brødet jeg bakte. Det var laget på en pose bakemiks og allerede før det kom ut av ovnen, så jeg at det var en gedigen skuffelse. Ikke bare smakte det som papp, i tillegg la det seg i ganen som en kladd jeg måtte pirke ut med fingeren.

Dermed fikk familien rollen som testpanel. Etter hvert som tilbakemeldingene stadig ble mer positive, tok ideen til Det Glutenfrie Verksted form: – Jeg kunne ikke selge ferdige produkter, men jeg kunne utvikle glutenfrie blandinger, understreker hun. Drivkraften ble å ivareta matgleden.

Da jeg fikk cøliaki i 2008 smakte glutenfrie ferdigprodukter mest papp.

SEKS ÅR SENERE var Det Glutenfrie Verksted en realitet og i dag tilbyr hun over 30 ulike produkter bestående av bakemikser, rent mel i posen-serien og glutenfritt på 1-2-3.

– Hva er den største utfordringen ved å spise glutenfritt?

– Siden den viktigste fiberkilden i et norsk kosthold er korn som hvete, rug og bygg, er det særlig inntak av fiber som kan være en utfordring. Dette er kornsorter som inneholder gluten og dermed er som gift for en som må spise glutenfritt.

Det finnes flere glutenfrie alternativer på markedet, som for eksempel bokhvete, quinoa, havre, hirse og sorghum som alle har et høyt næringsinnhold. Flere av disse sortene har imidlertid en litt annen særegen smak og konsistens enn våre vanlige kornsorter. Det gjør det mer utfordrende å få til produkter som leverer både på helse, smak og bruksegenskaper. Jo mer krevende prosessen med produktutviklingen er, desto dyrere blir produktet. Det kan kanskje forklare hvorfor det ikke er like godt utvalg av næringsrike glutenfrie produkter på markedet.

Etter hvert som tilbakemeldingene stadig ble mer positive, tok ideen til Det Glutenfrie Verksted form.

– DETTE ER GRUNNEN til at jeg startet opp i 2014, forteller hun. – Siden den gang har jeg hele tiden jobbet med å introdusere produkter med mindre sukker og mer fiber. I tillegg har Det Glutenfrie Verksted bidratt til forskning på cøliaki samt initiert samarbeid med forskere for å få mer kunnskap som kan bidra til at vi blir en leverandør av de sunneste og beste glutenfrie produktene på markedet. Dessverre viste det seg raskt at å produsere glutenfrie melblandinger i Norge, nærmest var umulig. Det ville innebære for store utfordringer både økonomisk og praktisk. Isteden ble det et firma i Tyskland som står for blanding og pakking av de ulike miksene. At det i tillegg er økologisk, er et pluss. Jeg er ingen helsefantast, forsikrer hun. At jeg har valgt å benytte Debio-merket, er litt tilfeldig, men jeg er av den oppfatning at jo renere jo bedre. Bruken av økologiske råvarer understreker dette, forklarer hun.

– Hva tenker du om resultatet for nyere forskning som viser at ferdigproduserte glutenfrie varer både er dyrere og lite næringsrike?

– Det er dessverre flere studier, fra flere steder i verden, som viser at glutenfrie produkter er mindre næringsrike enn tilsvarende glutenholdige produkter. Vi tok initiativ til et samarbeid med OsloMet og UiO, og de har gjennomført en studie om dette, hvor hensikten var å kartlegge alle glutenfrie produkter på det norske dagligvaremarkedet. Målet var å undersøke næringsinnhold og tilsvarende pris målt opp mot konvensjonelle produkter. Studien ga viktig innsikt i generelle utfordringer med glutenfrie produkter på dagligvaremarkedet. Dette er innsikt som jeg bruker aktivt inn i egen produktutvikling for optimalisering av sortimentet, sier Monica.

Det hadde vært flott om norske bønder kunne satset på flere sorter enn i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.

– DET ER VIKTIG å presisere at det finnes mange sunne glutenfrie produkter på markedet, men sammenlignet med tilsvarende glutenholdige produkter, er glutenfri-kategorien totalt sett dårligere. Resultatet av undersøkelsen understreker at det fortsatt er mulig, og viktig, med produktoptimalisering av de glutenfrie produktene, sier Monica. Mitt mål er å kunne tilby like sunne produkter for de med cøliaki, som tilbudet for de uten cøliaki er.

– Hva med prisen? Undersøkelsen viste at prisen for glutenfrie varer er opptil 443 dyrere enn tilsvarende glutenholdige produkter.

– Det er flere grunner til at prisen på glutenfrie matvarer er høy. Markedet er mindre, råvarene færre og butikkjeden skal også ha sitt. For mitt vedkommende er også transport fra Tyskland og fortolling av varene et fordyrende element.

– HAR DU NOEN TANKER rundt det moderne landbruket?

– Jeg er ingen landbruksekspert, men hadde jeg vært ung bonde ville jeg ha satset på andre kornsorter enn de vanligste. Av klimamessige årsaker kan ikke alt produseres her, men både bokhvete og quinoa er det allerede dyrking av, som igjen viser at det er muligheter. Det hadde vært flott om norske bønder kunne satset på flere sorter enn i hovedsak bygg, hvete, havre og rug. Her bør det absolutt være et stort potensial og rom for nytenkning. Om konvensjonelt mel smaker annerledes enn økologisk, kan jeg ikke gi svar på, men jeg er overbevist om at rent, økologisk mel basert på rene råvarer uten unødige sprøytemidler er bedre for oss alle, avslutter Monica.

«Et glutenfritt kjøkken» (Gyldendal, 2020) har oppskrifter og tips til alt fra gjærbakst, eltefri gjærbakst til Tangzhong-metoden, surdeig, kaker, frokost og småretter. Målet er at leserne skal opprettholde matgleden og knekke koden på hvordan bake glutenfritt.
Se Monicas oppskrifter:
Nøttebrød
Bokhvetebrød
Bærmuffins med crumble.

Flere artikler