Hvordan lage gelé

2 - 10 glass
Eplegelé, ripsgelé og andre geleer

Å putte sommeren og høsten på glass er en gammel og god metode for å ta med seg både rimelige og gode smaker langt inn i de lange vintermånedene. Nyristet brød med godt smør og en hjemmelaget gelé er skikkelig snadder. Ripsgelé er helt nødvendig i en god viltsaus, og på toppen av en fransk jordbærterte. En liten skje med gelé gjør en god, myk ost enda bedre. Ikke minst er et lekkert glass med hjemmelaget gelé en super presang.

Dette er fremgangsmåten for hvordan å lage gelé:

 • Ha frukt, bær og tilmålt vann i oppskriften i en kjele eller bolle (ikke plast) som kan stå oppi en større kjele slik at bærene safter seg i vannbad.
 • La kjelen med vann koke, mens bær/frukt får stå i ro og safte seg ca. 30 minutter. Ha lokk på den øverste kjelen eller bollen.
 • Stor frukt, som epler, kuttes i biter. For mindre porsjoner kan også et stort Norgesglass med lokk settes i vann­bad. Noe bær og frukt trenger litt vann for å få i gang saftingen. Se oppskriftene lenger ned.
 • Anskaff et sylteklede, eller en stor gasklut. Skyll den godt i varmt vann, vri den opp og legg den i et stort dørslag eller sil, og la frukt­massen renne av seg over en bolle eller kjele. (Det finnes mange råd med krakker på hodet, syltestativer med mer, men dette er en grei måte og du kan bruke kjøkken­utstyr du antagelig har).
 • La det stå og renne av seg i ro, ikke press og gni, da blir geleen uklar. Det tar ca. 1 time før all saft er rent fra. Du kan legge massen tilbake i saftegryten og gjenta prosessen, hvis du gidder, slik får du maksimalt ut av bærene og frukten. Bland de to saftene etterpå.
 • Mål opp saft og sukker. Mengden sukker varierer litt fra bær til bær. Hell saft tilbake i en tykkbunnet kjele og kok forsiktig opp. Ha i sukker litt etter litt og rør til alt er oppløst. Pass på at det ikke fester seg i bunn.
 • Varm opp til det bobler, ta vekk skum som legger seg på toppen med en hullsleiv. (Noen som husker at de fikk smake på dette “sukkertøyet” som barn?) La det koke lett i ca. 15­-20 min.
 • Gjør en geléprøve: Ta litt på en kald tallerken. Når det er kaldt drar du en finger igjennom. Stivner det på hver side, er geleen ferdig. Glir de sammen igjen må du koke litt til. Koker du for lenge blir geléen sirup i stedet for gelé.
 • Fyll geléen på helt rene glass og la den bli halvstiv uten lokk før du eventuelt har i pynt; lavendelblomster, roseblader, noen hele bær, ellers skru på lokk med en gang.

Eplegelé
1-2 kg syrlige og smakfulle epler
4 dl vann
750-900 g sukker per liter saft

 • Fjern stilk, blomst og skadete deler og del eplene i store biter.
 • Kan smaksettes med chili, kanel, vaniljestang, sitron eller mynte som skal trekke sammen med saftingen.

Rognebærgelé
2 kg rognebær
½ kg epler
1 kg sukker per l saft

 • Rens bort stygge og brune bær. Legg bærene minst to døgn i fryseren for å bli kvitt litt av den bitre smaken.
 • Knus bærene lett med en gaffel og del eplene i store biter.

Bjørnebærgelé
1 kg bjørnebær
1 kg rips eller syrlige epler
1 kg sukker pr 1 l saft

Tranbærgelé
1 kg bær
2 dl vann
1 kg sukker per l saft

Nypegelé
500 g nyper
1 kg vinterepler
6 dl vann
1 sitron, saften av
1 kg sukker per l saft

 • Du behøver ikke rense nypene, annet enn å ta av blomst og stilk. Gjør det samme med eplene, men del dem i grove biter med kjerne og alt.

Stikkelsbærgelé
1 kg stikkelsbær
2 dl vann
800 g sukker per l saft

 • Bland gjerne litt modne bær for smakens og noen harde for pektinets skyld. Det gjør geleen stiv.

Ripsgelé
2 kg rips, hvite eller røde
1 kg sukker per l saft

 • Rens bærene fra de groveste stilkene.

Tyttebærgelé
2 kg tyttebær
900 g sukker per l saft

Solbærgelé
1 kg solbær
3 dl vann
8 dl sukker per l saft


Gelé bør ikke oppbevares for kaldt. I kjøleskap kan geléer og syltetøy med mye sukker krystallisere seg. Kjellertemperatur er ideelt.

Pektin er et type kostfiber som finnes naturlig i mange frukter og bær. Litt umodne epler, rips, solbær og stikkelsbær inneholder mye pektin.


Les mer om gelé her.
Konserver bær på sprit.

Flere oppskrifter