Hjemmelaget majones
Det er ikke vanskelig å lage majones selv, bare pass på at alle ingrediensene har samme temperatur, romtemperatur. Har du en god stavmikser går det på 1-2-3.
2 eggeplommer
4 dl nøytral nolje
1–2 klyper havsalt
- Ha egg og salt i et glass– eller plastlitermål som egner seg godt til å lage majones i hvis det ikke følger et eget mikseglass med stavmikseren din.
- Pisk eggeplommene og salt litt før du sper med olje, i dråper til å begynne med, mens mikseren går for fullt. Løft mikseren litt opp og ned mens du pisker. Fortsett med en tynn stråle, ikke tilsett oljen for fort eller i for stor mengde.
- Hvis den skiller seg, eller ikke blir stiv i løpet av et par minutter, er det nok fordi egg og olje har hatt ulik temperatur. Prøv igjen. Bruk en eggeplomme og spe med den mislykkete. Det hender det funker.
- Til hvitløkmajones har du et fedd eller to med finhakket hvitløk i eggeplommen før du begynner å spe med olje. Du kan også variere med 1 ss Dijonsennep, som du har i før du sprer med oljen. Smak til med salt.