Chakhokbili, georgisk kyllingfrikassé

4 pers
Chakhokbili Ren Mat Nadin Martinuzzi

Helt siden mitt første besøk i Georgia har jeg vært forelsket i det georgiske kjøkkenet. Så spennende og aromatisk – en miks av smaker fra Europa, Midtøsten og Tyrkia. Det georgiske ordet for fasan er opphavet til denne retten; khokhobi. Men i dag lages den like ofte med kylling. Dette er en ganske lett frikassé, som passer på en tidlig høstkveld sammen med godt brød eller ris. Vil du gjøre den vegetarisk kan du bruke store, hvite bønner. Sammen med en herlig, georgisk rødbetsalat og det tradisjonelle khachapuri-brødet har du deilig mat for minst to dager.

Khmeli suneli er en blanding av koriander, bukkehornskløver og tørket ringblomst. Krydderblandingen gir en karakteristisk smak, men du kan også bytte ut disse med egne favorittkrydre.

½ dl olivenolje
1 kg benfrie stykker av kylling delt i biter, godt renset og klappet tørre
4 løk i skiver
5 store tomater, hakket
3 fedd hvitløk i tynne skiver og 2 fedd presset
½-1 dl tørr hvitvin eller hvitvinseddik
1 ts georgisk krydderblanding, se over
¼ ts rød pepper
1 dl persille, kuttet
2 dl fersk koriander
½ dl fersk basilikum
salt og pepper etter smak

  • Varm olje i en sautépanne og stek løk til den får en gylden farge. Tilsett hvitløk, salt og pepper.
  • Varm olje i en annen gryte over medium varme, og brun kyllingen i 2-3 minutter på hver side. Tilsett hvitvin og kok på lav varme.
  • Mens kyllingen koker tilsett tomater til løkblandingen og la putre i 8-10 minutter. Bland så tomat- og løkblandingen sammen med kyllingen uten å røre for mye.
  • Krydre med georgisk krydder, rød pepper og salt og pepper, og ha på lokk. La simre i tre kvarter eller til kyllingen er ferdig. Ikke rør.
  • Tilsett urter og presset hvitløk, øk varmen og la putre i fem minutter. La stå litt før servering så smakene virkelig får satt seg!

Flere oppskrifter