Appelsinmarmelade

4 - 8 glass
Marmelade

Først i januar - februar er det sesong for bitre appelsiner som er det beste å bruke til appelsinmarmelade. Ikke alle frukt- og grønnsaksbutikker klarer å skaffe økologiske, bitre appelsiner, men spør, det er mulig å få fatt i dem. Vil du lage marmelade utenom sesong finner du oppskrift på det også her. Marmeladen som er avbildet er en luksusvariant, dere kan godt ta med fruktkjøttet, da blir den ikke så klar, men like god.

1 kg bitre appelsiner
2 l vann
2 kg sukker 

  • Del appelsinene i to og press ut saften med en juicepresse i en gryte. Plukk ut alle steinene og legg disse i en tøypose. 
  • Del de halve i to igjen, og bruk en skarp kniv og ta ut resten av fruktkjøttet og så mye du klarer av det hvite. Det du sitter igjen med av skall snittes i fine strimler med skarp kniv. Ha dette i gryten med saften. Ha i tøyposen med steinene. 
  • Kok i 2 timer, og la dette stå til neste dag, ca. 24 timer. 
  • Kok opp med sukkeret, rør godt ut og kok til det tykner, minst en time. Rør av og til, og pass på varmen så det ikke fester seg til bunnen. Ta vekk skummet.
  • Fyll opp i rene syltetøyglass og sett på lokket med en gang. 

Tøypose lager du ved å binde opp en liten, ren vaskeklut av typen som brukes til babyer. Oppbevar syltetøyet i en kjølig kjeller hvis du har, eller i et ikke for varmt skap. Ikke oppbevar marmeladen lenge i kjøleskapet, sukkeret kan krystallisere seg over tid.


APPELSINMARMELADE UTENOM SESONG

6-8 økologiske appelsiner 
2 økologiske grapefrukter
1 kg økologisk sukker 
3 l vann

  • Del frukten i to, press ut saften i en stor gryte før du skjæren frukten i tynne skiver og har disse i en gryte også. Fjern steiner og kast disse. Kok 1 time med vann. Fjern skummet.
  • Ta av varmen og rør i sukker. La stå til neste dag. 
  • Neste dag kokes marmeladen uten lokk til den tykner. Mengden i gryten skal reduseres til omtrent det halve. Gjør en geléprøve og kok videre hvis den ikke blir stiv. 
  • Hvis du vil ha den bitrere, ikke så søt, kan du redusere mengden sukker og koke den ennå lenger. 
  • Hell over på rene, varme og tørre glass og sett lokk på med en gang.

Flere oppskrifter