Soppkraft med smak av Japan

Soppkraft Web Foto Lotte Shephard Ren Mat

Har du soppkraft i hus, er det kort vei til smakfulle nuddelsupper og risottoer. Denne oppskriften er med en japansk vri – miso og shitakesopp gir kraften et umamiboost og en deilig aroma. Vi fant kun én steinsopp i år, og derfor måtte vi ty til tørket steinsopp. Oppskriften er en fleksibel base; bruk soppen du finner i skogen, og grønnsakene du har i kjøleskapet. Utover umami oser kraften av helsefordeler; vitamin D fra kantareller, betennelsesdempende ingefær, immunforsvarsstyrkende shitakesopp, som anses som en medisinsk sopp i kinesisk medisin, og B- og E-vitaminer og enzymer fra miso. Chaga, eller kreftkjuke på norsk, er kongen av medisinsopper og er med for et ekstra næringsboost, les om høsting av og næringsinnholdet til chaga.

1 løk
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
3 cm ingefær
5 dl kantareller/traktkantareller
6 steinsopp/10 g tørket steinsopp
6 shitakesopp
3 ss knust chaga
4 ss miso
3 ss eplesidereddik eller riseddik
2 l vann

  • Rens sopp, og ha alle ingrediensene i en kjele sammen med vann. La småkoke i minst en time. Skal du fryse kraften kan du koke den litt lenger.
  • Du kan smake til med salt, men husk at misoen er ganske salt, og det kan heller lønne seg å salte når du skal bruke kraften i en rett – om du i det hele tatt trenger.
  • Sil av og bruk, eller frys ned i porsjonsstørrelser.

Flere oppskrifter