Khachapuri-brød

4 pers
Khachapuri Brod2 Ren Mat Nadin Martinuzzi

Over hele Tbilisi bakes det brød, eller puri. Brødene festes mot innsiden av veggen på store steinovner. Bakeriutsalgene er gjerne bare et hull i veggen på gateplan. Og brødet? Rykende varmt og selvsagt veldig ok å spise opp der og da. Starter du dagen med adjarian khachapuri er du imidlertid beinhard. Denne kanskje mest berømte retten fra Georgia, er et båtformet hvetebrød fylt med ost, eggeplomme og smør. Bryt av endene på brødet og dypp det i fyllet. Prøv sammen med Chakhokbili, georgisk kyllingfrikassé og rødbetsalat.

DEIG
350 g hvetemel
1 ts salt
1 ts sukker
1 ts tørrgjær
250 ml vann
3 ss olivenolje

FYLL
2 ½ dl fetaost, smuldret
600 g mozarella eller halvfast geitost
1 stort egg
2 ss vann
1 ts hvetemel

TOPPING
3 store egg, og noen biter kjøleskapskaldt, usaltet smør

  • Bland mel, salt, sukker og gjær i en bakebolle. I en fordypning heller du lunkent vann og olivenolje. Miks med en tresleiv, deretter med hendene. Kna til deigen er myk og elastisk. Tilsett eventuelt mer vann eller mel for rett konsistens. Ta litt olje på hendene og form deigen til en ball. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la stå varmt.
  • Når den har doblet seg i størrelse, dra en del av deigen over motsatt side av deigen, og gjenta med de gjenværende kantene til du på nytt har en ball. Sett til side i en halv time.
  • I mellomtiden lager du fyllet. Bland ost, egg, vann og mel. Del blandingen i tre, form til baller og sett til side.
  • Sett en bakeplate i ovnen på 225 grader så den forhåndsvarmes.
  • Del deigen i tre. Trykk første del ned til en sirkel på 10-12 cm. Bruk et kjevle til å rulle den ut til omlag 25 cm. Sidene skal være tykkere enn midten.
  • Nå skal brødene formes til båter. Ta en av kantene og rull den mot midten, om lag en tredjedel innover. Repeter på motsatt side. Trykk ned endene og vri dem rundt, samtidig som du drar deigen lett utover. Trykk dem ned igjen for å forsegle.
  • Strø hvetemel på bakepapir og plasser brødet på. Ta en av osteballene, legg den på midten og press den forsiktig ned i brødet. Gjenta på de to andre brødemnene.
  • Plasser forsiktig på bakebrettet, og bak til de er lett gylne og osten er smeltet, omlag 12-14 minutter.
  • Når de er ferdige lager du en fordypning i hver osteblanding og heller ett egg over hvert brød. Pass på så plommen ikke sprekker. Sett tilbake i ovnen og bak til eggehvitene har stivnet og brødet har en dyp gylden farge, 3-4 minutter.
  • Topp med en klatt smør og server umiddelbart!


Flere oppskrifter