Lag smør selv

400 g
Smør

Vi behøver ingen smørkrise for å prøve, har du fløte eller rømme er det superenkelt å lage godt smør selv! Godt blir det også. En liter fløte gir ca. 400 g smør. Lag i flere porsjoner hvis du skal ha mye så ikke bollen på mikseren blir for full. Du kan godt smaksette smøret med urter og hvitløk. Bruker du "seterrømme", får du "setersmør".

  • Hell et beger med rømme eller fløte i kjøkkenmaskinen. Skru maskinen gradvis opp mot nesten full fart. Når lyden forandrer seg, ser du at smøret begynner å likner eggerøre. Kjør videre. 
  • Når det blir en klump, og kinnemelken er skilt ut, tar du det ut av maskinen og klemmer så mye kinnemelk du kan ut av klumpen med rene hender. Bruk gjerne engangshansker. ”Byfolk” heller ofte ut kinnemelken, men gi den til katten, bak surdeigsbrød eller bruk den i vafler. 
  • Bruk gjerne en sil til å klemme og kna ut vannet. Kna inn litt godt flaksalt på slutten. Hvor salt du vil ha smøret er opp til deg. Den gamle reglen gjelder ennå; jo saltere smør og mindre kinnemelk, desto lenger holder det seg ferskt.
  • Strø litt mer salt på et matpapir og pakk smøret hardt inn. Legg kaldt til du skal bruke det eller legg noen pakker i fryseren. 

Flere oppskrifter