Hjemmelaget taco

4 pers
Taco

Hvem vet hva taco egentlig smaker? Antagelig bare dere som er vokst opp med denne retten i Mexico der bestemor hadde ansvaret for matlagingen. Hvis du neste gang lager tacomiddag fra bunnen skjønner du hva vi mener. Med skikkelige råvarer er taco en veldig sunn middagsrett, mye grønnsaker og mange rene krydder. Begge deler bidrar til viktige vitaminer og antioksidanter. Hvis du også bytte ut kjøttdeigen, eller noe av den, med bønner er du mer meksikansk enn du aner. Bønner er en fin kilde til protein, fiber, B-vitaminer og jern, og alene eller blandet med kjøtt gir det en god og riktig smak på tex–mex–mat. Tacoskjell kan være litt vanskelig å lage selv, oppskrift på lettlagde lefser finner du her. Du finner både økologisk tacokrydder, tacosaus og tortilla i de fleste butikker, men forsøk med en hjemmelaget versjon.

TACOKRYDDER

1 ss paprikapulver
1 ss chilipulver
1 ss spisskummen
2 ts koriander
1 ts cayennepepper
1 ts gurkemeie
2 ts salt

  • Her er forholdet til én gryte, men bland litt raust så har du ditt eget tacokrydder for en stund.

KJØTT-/BØNNEGRYTE

1 stykke entrecôte, ca. 200 g, fra økologiske leverandører
1 løk
2 hvitløkfedd
2 ss tomatpuré
1-2 bokser bønner (sorte eller rød)
litt vann

  • Fres finhakket løk og hvitløk til løken blir blank i olje og smør.
  • Mange bruker kjøttdeig, vi foretrekker kjøtt med mye smak og litt tyggemotstand som vi selv skjærer i tynne strimler med en skarp kniv. Fres dette sammen med løk og tomatpuré, bland inn tacokrydder og litt vann og la det småputre i 5–10 min.
  • Tilsett bønner og la det surre videre i ca. 5 minutter. Bruk gjerne en gaffel og mos det litt med kjøttet. Erstatter du alt kjøtt med bønner, bruk to bokser.
  • Smak til med salt og pepper.

GUACAMOLE

2 store, modne avokadoer
1 liten rødløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 håndfull hakket, frisk koriander
1 lime, saften av
1 god klype flaksalt
2 hvitløkfedd, finhakket
½ dl god olivenolje
1 dl Rørosrømme

  • Det beste tipset for å få en god guacamole er å bruke moden avokado. Skrap kjøttet ut av skallet og knus dette med en gaffel og rør i resten av ingrediensene.
  • Sett den ferdige guacamolen kaldt med lokk så ikke avokadoen blir misfarget i minst en halv time før den skal brukes.Noen bruker finhakket tomat i, vi synes det er unødig med all tomat som er i retten forøvrig. Hvis du velger å ha i tomat, ta den i så fall i like før servering.

SALSA

1 chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rødløk, finhakket
1 boks hakkede tomater
½ ts gurkemeie
1 ts spisskummen
3 ss god olivenolje
1 ss balsamico
gressløk eller koriander, finhakket
½ lime, saften av
pepper, nykvernet
salt

  • Bland alle ingrediensene godt i en bolle.
  • Smak til med salt og pepper. Om du lar den stå i kjøleskapet noen timer før servering får smaken "satt seg" og den blir bedre.

Serveres i lefser eller skjell sammen med grønn salat, maiskorn, Rørosrømme og litt revet gulost i tillegg til det over.

Flere oppskrifter