Karamellisert kål med tomatsaus

4 porsjoner
Karamellisert

Vil du gi kålen hovedrollen på middagsbordet? Da må du prøve karamellisert kål med tomatsaus og nøtter; varmende, mettende og vidunderlig aromatisk. Server med ris eller pitabrød og frisk salat.

Allergener: ingen

Du trenger:

  • 1,2 kg hvitkål
  • 1⁄2 dl olivenolje
  • ca. 1 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 1 ss harissa
  • 3 dl vann
  • 1 porsjon flerbrukstomatsaus
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 tomater delt i grove biter, kan sløyfes, men gir fin tekstur til retten

Til servering:

  • en neve hakket koriander
  • grovhakkede pistasj- eller andre ristede nøtter etter smak
  • 3 dl yoghurt eller rømme

Fremgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

Skjær kål i tykke båter, la stilken være med så kålen holder formen under steking.

Varm halvparten av oljen i en sautépanne. Stek kålen mørkt gyllen på begge snittsidene i cirka 7 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper, legg til side.

Hell resten av oljen i en panne. Tilsett harissa og tomatpuré. Rør til den begynner å mørkne.

Tilsett tomater i biter og fyll pannen med vann og tomatsaus, smak til med salt og kok opp. Legg de brunede kålbåtene ned i tomatsausen i pannen.

Sett pannen i stekeovnen i cirka 45 minutter, til sausen har tyknet og kålen er mør.

Server med grovhakket koriander, hakkede nøtter og yoghurt.

Server gjerne retten med ris eller pitabrød.

TIPS: Harissa er en chilipasta med røkt paprika og ulike urter og krydder. Den er mye brukt i Nord-Afrika og er både sterk, søt og smakfull. Har du ikke harissa kan du erstatte den med 2 ts røkt paprikapulver eller 2 ts malt koriander og 2 ts malt spisskummen.

Flere oppskrifter