Flerbruks-tomatsaus

4 porsjoner
Tomatsaus

Det er noe magisk med aromaen av løk og hvitløk i en panne på komfyren. Begynner du først å lage denne tomatsausen – og gjerne i store porsjoner – vil du finne stadig flere bruksområder. Fra pasta- eller pizzasaus til kyllingretter, ovnsbakt aubergine, en enkel suppe eller shakshouka.

Allergener: Ingen

Du trenger:

  • 1 stor gul løk, finhakket
  • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 chili, finhakket
  • 1 rød paprika, finhakket
  • 3 ss olivenolje
  • 400 g hermetiske tomater eller slappe tomater du har til overs
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts paprikapulver
  • 1⁄2 ts sukker
  • salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

Hakk løk, hvitløk, chili og paprika. Fres grønnsakene i olje i ca. 5 minutter.

Krydre med spisskummen, paprikapulver, sukker, salt og pepper og fres lett.

Tilsett hermetiske tomater og evt. de slappe tomatene du måtte ha.

La sausen småkoke i 20-25 minutter, til ønsket konsistens. Smak evt. til med mer salt og pepper.

Bruk med en gang eller avkjøl og oppbevar i tett glass i kjøleskap i 2-3 dager.

Flerbruks-tomatsaus blir tomatsuppe

4 porsjoner | Allergener: Melk

Fremgangsmåte:

Tomatsaus kan lett bli tomatsuppe. Tilsett en ekstra boks hermetiske tomater, 2 ss tomatpuré og 4,5 dl grønnsakskraft eller buljong.

Har du kokte grønnsaksrester eller slappe tomater passet det fint i suppen.

For en barnevennlig versjon tilsett 1/2 dl kremfløte.

Kjør gjerne gjennom suppen med stavmikser eller blender til slutt.

TIPS: Tomatsuppe kan serveres med for eksempel kokt egg, makaroni, pesto, basilikum, krutonger eller pølserester.

Flere oppskrifter