Bakt lange

4 porsjoner
BAKT LANGE POTET OG HVITHVINSAUS REN MAT NR 42

Lange, brosme, lyr og lysing er alle gode matfisk, men passer ikke inn i logistikken til en industrialisert produksjon. Hva skal fiskeren gjøre når hun ikke får betalt for det? Hun får kanskje minstepris, og hvis det ikke er et mottakssystem ute i handelen så går det til eksport. Bifangst har en verdi. Det handler om å vise frem mangfoldet og at norskekysten har en spennende artsrikdom. Be om andre torskefisker neste gang du er i fiskebutikken!

Oppskriften fra kokeboken Rest.

BAKT LANGE
1 lange
grovsalt

HVITVINSSAUS
1 dl hvitvin
3 dl fiskekraft
1 dl fløte
50 g smør
1 ss dijonsennep
1 ss pepper
1 laurbærblad
1 sitron, saften fra

POTETPURE
300 g mandelpotet
1 dl fløte
50 g smør

FRITERT POTETSKALL
skall fra potet
3 dl solsikkeolje
salt etter smak

  • Legg langen på grovsalt i 30 minutter. Vask fisken og tørk godt av den. Bak den på midterste rille i ovnen på varmluft på 140 grader.
  • Skjær fisken i porsjonsstore stykker.
  • Start med å koke vin ned til halvparten sammen med pepper og laurbærblad.
  • Tilsett fiskekraft og fløte, kok ned halvparten igjen og pisk inn smør og sennep på slutten. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.
  • Vask potetene godt. Skrell potetene, ta vare på skallet. Kok mandelpotetene i usaltet vann. Når potetene er møre, helles vannet av, la potetene dampe seg tørre. Press potetene gjennom en fin sil.
  • Kok opp fløte og vend inn potetene til blandingen er glatt og fin. Vend inn smør til slutt. Smak til med salt som det siste du gjør, hvis ikke kan pureen bli seig.
  • Vask potetskallet godt. Finsnitt potetskallet og tørk det. Varm oljen opp til 160 grader og friter potetskallet til det er gyllent. Legg dem på kjøkkenpapir, salte og la dem renne av seg.

Flere oppskrifter