Krydrede mangoldsrosetter

9 mangold/kålblad
Rosetter

Oppskriften er inspirert av indisk patra. Blader av spisskål, rødkål og hodekål kan også brukes, og da må de dampes først. Jeg foretrekker mangold. Når det er sagt så er kål lett tilgjengelig supermat og med dem kan du lage uendelige variasjoner av krydrede rosetter. Prøv deg frem med ulike friske urter som mynte, koriander og dill. For ikke å glemme hva krydder som spisskummenfrø, chili eller lakris gjør med smaken!

Oppskrift: Juliane Josephsen/Julianes Kokebok

RØRE:
3 ½ dl kikertmel
1 dl vann
3 ss limesaft
½ sitron, skall av
½ ts sukker
2 ss koriander
½ ss spisskummen
1 tommel friskrevet ingefær eller 2 ts malt ingefær
litt kajennepepper
2 ts salt

STEKING
olje
1 ts sennepsfrø
1 ss sesamfrø

GARNITYR
1 håndfull finhakket bladpersille eller koriander
½ lime
litt grovt salt

  • Bruker du kålblader, må disse dampes raskt til de mykner litt og er medgjørlige til rulling. Dette er ikke nødvendig med mangold.
  • Visp sammen røreingrediensene til den er klumpfri, tilnærmet tykk pannekakerøre. La den gjerne står på benken 1-2 timer så krydderne får satt seg.
  • Skjær bort den nederste, tykkeste delen av mangoldens bladstilk. Fordel røre utover bladet.
  • Legg oppå et nytt blad i motsatt retning og spre røre utover bladet. Avslutt med et tredje blad og legg det samme vei som det første og fordel røren utover. Brett så inn kantene på siden, ca. 1 cm og rull til en tett rullade. Knyt evt. sammen med litt hyssing eller tannpirker.
  • Gjenta det hele, slik at du har tre rullader.
  • Kok opp vann og legg rulladene på en damprist. De skal stå tett sammen, og vil ekspandere under kokingen. Småkoke i 20-25 minutter. Ta rulladene ut, og la dem hvile i 15 minutter.
  • Del rulladene i 1 cm rosetter. Varm olje i en dyp stekepanne på høy varme. Ha i sesamfrø og sennepsfrø. Når de «popper» har du i mangoldrosettene og steker i 2 minutter på hver side til de har fått en mørkebrun overflate.
  • Server med finhakket persille, limesaft og strø over noen grove saltflak.

Flere oppskrifter