Mølsgraut og bakelsgræt

Kaffemat Rm37

Fra flere steder i landet kjenner vi til desserter og melkeretter med navn som mølse, dravle, søst, soingraut, mølsgraut og gomme. Felles for disse er at de lages ved å varme og eventuelt koke inn helmelk, «sprenge» (skille) den med løype eller surmelk og koke inn til en tykk, smørbar konsistens. Dette er virkelig festmat som passer når du skal feire slutten på sommeren og setringa.

Mange steder brukes mølsgraut og lignende retter som tilbehør eller pålegg til vafler. I deler av Møre og Romsdal heter vaflene «bakels», og der legger man ikke bare én, men to typer grøt oppå vaflene – først mølsgraut, og deretter «bakelsgræt», som er en enklere, søt smørgraut. Dette er skikkelig kraftkost av en dessert eller kaffemat. Oppskrifta på mølsgraut har vi fått fra Ingunn Talgø i Meisingset Bygdekvinnelag og oppskrifta på bakelsgræt kommer fra Juanita Møkkelgård fra Valsøyfjord Bygdekvinnelag. Bruk din vante vaffeloppskrift til grøtene.


MØLSGRAUT (ca. 1 l graut)

2 1/2 l melk

1 dl kulturmelk

5 ss seterrømme

15 g hvetemel

5 ss dl fløte

1 ss semulegryn

75 g sukker

½ ts salt

½ ts mandeldråper

½ ts kardemomme

1-2 ss smør


  • Kok melken inn til det halve, til fargen er lys brun – dette tar tid, så sett av noen timer til denne. Tilsett kulturmelk og rømme for å «sprenge» samtidig som du pisker kraftig i melkeblandingen. Kokes deretter inn til en tykkere masse, ca. 1 time.
  • Lag jevning ved røre ut hvetemel i fløten. Tilsett jevninga til melka med sukker og semulegryn. Rør godt for å unngå klumper. Kok grauten ytterligere i minst 20 minutter, gjerne mer, dette kommer an på fargen på grøten og hvor tykk konsistens du vil at den skal ha. Oppskrifta her har tilsatt krydder, men noen tilsetter ikke mer i grauten.
  • Smelt smør til å stryke ut over på toppen av grauten i bollen for å unngå snerk, og dryss deretter over kanel, gjerne i et fint rutemønster.


BAKELSGRÆT (1 ½ l græt)

1 l melk

100 g smør

200 g sukker

2 ½ dl melk (til jevning)

100 g hvetemel (til jevning)

1 egg (til jevning)

1 ts vaniljesukker (til jevning)


  • Kok opp 1 liter melk, smør og sukker. Lag jevning av melk, hvetemel, egg og vanilje-sukker. Bland jevninga i den kokende melkeblandinga og gi det hele et oppkok.
  • Ha grøten over i en fin bolle, og pynt gjerne med et mønster av kanel.
  • Server vafler med to typer graut på, og friske bær om du har.

Flere oppskrifter