Stjælt lam på norsk måte

4 pers
Staelt lam solidarisk kokebok ren mat nadin martinuzzi

Vår familie har vært på Kreta mange ganger, og setter pris på gresk mat. En rett som ofte står på menyen der er kleftiko, som blir oversatt til Stolen lamb. Noen ganger står det Stolen lamp også. Tuller grekerne litt med b og p? Lam er også noe vi har mye av her hjemme, og vi har latt oss inspirere til å lage noe som ligner litt. Lammeskank er et fint utgangspunkt. Her er det mye bein, og ved langtidskoking kommer mye god smak fra beinet over i maten. En annen fordel er at kjøttet løsner fint fra beinet. Da kan maten bare gli ned. Denne oppskriften er laget av Emma Tagseth og Tuva Tagseth, takdyrkere i Trondheim for Forsynt – en solidarisk kokebok, utgitt av Latin-Amerikagruppene.

4 lammeskanker
6 paprika
500 g skrelt løk; sjalottløk, rødløk og gul løk
6 gulrøtter
800 g tomater eller andre hermetiske tomater
en vinskvett
4 fedd hvitløk
olivenolje
frisk oregano
1 laurbærblad
1 squash
frisk dill
salt og pepper

  • Krydre skankene med salt og pepper og drisle over olivenolje.
  • Skrell og del løk i grove biter. Sjalottløkene kan være hele. Rens og del paprika i grove biter, gulrøtter i terninger. Grovhakk hvitløken.
  • Legg paprika, løk, gulrøtter og hvitløk i en ildfast form sammen med skankene. Drisle over olivenolje.
  • Grill i ovnen sammen med skankene på 250 grader midt i ovnen i ca. 20 minutter. Når kjøttet blir stekt på overflaten får vi frem stekesmaken fra fettet. Vend midt- veis i stekeprosessen.
  • Ha innholdet i formen over i en vid gryte. Tilsett vin, tomater, laurbærblad og oregano. La det småkoke i ca. 2 ½ time.
  • Del squash i terninger og tilsett når kjøttet begynner å løsne fra beinet. Kok 30 minutter til. Smak til med salt, pepper, dill og evt. mer oregano før servering.
  • Server med en enkel god salat, for eksempel av finstrimlet kål.

Tips: Vil du ha smaken akkurat som i Hellas? La laurbærblad og en kanelstang putre i gryta sammen med grønnsakene og kjøttet.

Flere oppskrifter