Grillet makrell med syrlig rabarbrasalsa

Makrellen er ettertraktet i Sør-Norge. Nord for Polarsirkelen kan fisken imidlertid omtales som ufisk. Det heter seg nemlig at fiskens grønne skimmer er rester etter forliste sjøfolk etter andre verdenskrig. Etter ryktene å dømme er det også derfor fisken er så fet. Selvsagt et dette bare falske nyheter. Vi hever oss glatt over dette og tenner i stedet kulegrillen. Nå sløyer vi fisken og legger i sitronbåter og dill og venter til den har fått fristende, stekte striper. I selskap med denne smakfulle retten, serveres en herlig salsa. Rabarbraen her er like sur som fisken er fet. Sammen skaper de balanse.
Allergener: Fisk
Til fisken:
4 ferske makrell
2 ss rapsolje
1 ts flaksalt
1/2 ts kvernet pepper
1 ts revet sitronskall (økologisk!)
Rabarbrasalsa:
2 stilker rabarbra
1 eple, i små terninger
1 ss honning
1 ss eplesidereddik
2 ss finhakket vårløk
1 ss hakket dill
1/2 ts revet ingefær
1 klype salt
Salsaen
Del rabarba i små terninger. Ha rabarbra, eple, honning og eddik i en liten kjele.
Kok opp og la det sm.putre i 3–5 minutter til rabarbraen blir myk, men ikke helt grøtete.
Ta av varmen og rør inn vårløk, dill og ingefær. Smak til med salt og la salsaen avkjøles litt.
Makrellen
Tørk fisken med kjøkkenpapir og gni inn med rapsolje, salt, pepper og sitronskall.
Forvarm grillen til medium-høy varme.
Legg sløyet makrell, evt. fileter hvis dette foretrekkes, på grillen med skinnsiden ned og grill i ca. 3–4 minutter til skinnet blir sprøtt.
Snu og grill videre i 1–2 minutter på kjøttsiden.
Servering
Legg de grillede makrellfiletene på et fat og topp med rabarbrasalsa. Server med grillede grønnsaker, nypoteter eller en enkel grønn salat.