Pizza med norske tradisjonsoster

Surmelksostene pultost og gamalost har en viktig plass i ostearven vår, og surmelksoster er omtalt allerede i Njåls saga. Pultosten har rike tradisjoner i Hedmark og Oppland, mens gamalosten har hatt sterkt fotfeste på Vestlandet, hvor det frem til 1960-tallet var ti meierier som laget gamalost. At de er tradisjonsoster har kanskje bidratt til at de ikke like lett har blitt inkludert i våre stadig mer internasjonale spisevaner. Men det er det smaksmessig ingen grunn til! Prøv dem i salat, til fisk, eller som garnityr på helgens pizza.
PIZZABUNN
500 g hvetemel
½-1 pakke tørrgjær
2-4 dl lunkent vann
1 ts salt
2 ss olivenolje
PIZZA MED PULTOST
1 boks tomater, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss oregano
1/2 ts salt
1/4 ts kvernet pepper
ca. 100 g revet ung fastost
6 stk små asparges
½ rødløk, skiver
2 skiver norsk salami, for eksempel Ask
ca. 100 g pultost
PIZZA MED GAMALOST
100 g gamalost
½ beger rømme
4 ss ferskost
1 vårløk
4-6 cherrytomater
100 g røkelaks
200 g romanesco
200 g fennikel
- Sett stekeovnen på ca. 170 grader.
- Ha mel, salt, gjær og lunkent vann i en bakebolle og kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen er god og smidig, før du hever den på et lunt sted en times tid.
- Mens deigen hever, skaver du av flak av gamalosten og legger på et bakepapir på rist i ovnen. Stek i ca. 7-8 minutter, eller til de har blitt sprø. Avkjøl. Øk temperaturen i ovnen til 200 grader.
- Del deigen i fire emner og kjevle ut. Legg på et smurt bakepapir.
- Pultostpizza: Bland ingrediensene til tomatsausen og la putre noen minutter. Fordel over pizzaene sammen med ferskost, asparges og salami.
- Gamalostpizza: Smør på rømme, ha på rødløk og ferskost.
- Stek på 200 grader i ca. 17 minutter, eller til bunnen er sprø.
- Fordel grønt på alle fire pizzaer og drisle over gamalostflak og røkelaks på gamalostpizzaene.