Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Garn RM 42
Reportasjer

Graset so feitt at det glinsar

Vi mennesker vandrer gjerne i ring, på samme måte som beitedyra – i naturens og grådighetens sirkel – på let etter det saftigste gresset og de beste ideene til hvordan vi former et godt liv. Forskjellen er at beitedyra fortsatt er i et kretsløp, mens vi har staket ut en lineær sti utfor et stup. Kan et gammelt designprinsipp vise oss veien ut av uføret og inn i et regenerert landbruk via norsk design?

Hemp cannabis sativa nature crop agriculture hemp field foto PXFUEL
Råvarer

Planten som kan erstatte plast

Industriell hamp sies å ha 25 000 bruksmuligheter. Den omtales som en nøysom superplante som kan erstatte plast og fossilt drivstoff. Hvorfor forbyr vi da norske bønder å dyrke den, samtidig som vi tillater salg av hampprodukter fra andre land i norske butikker?

Takumi RM 42
Reportasjer

Den verdifulle, verdiløse ulla

Mye av norsk ull brennes eller sendes ut av landet. Den pigmenterte ulla fra gamle raser anses å ha lav kvalitet. Finere ull går til garn eller gulvtepper i utlandet. Hvordan kan vi heve anseelsen til og bruken av ulla?

Studiegruppe pa besok Nordre Sletner foto Minna Wetlesen
Reportasjer

Historien om økologisk landbruk i Norge

Fra pionerer drevet av ønsket om lokale kretsløp og et landbruk som ivaretar jord, miljø og helse til myndighetenes anerkjennelse av spydspissfunksjonen; i denne artikkelen sammenfatter Emil Mohr 90 år med økologisk landbruk i Norge.

IMG 8238
Intervjuer

Ull jeg har møtt

Vi gir dem ofte dyr mat, noen ganger kosttilskudd. Vi steller dem og vasker dem. Kjærlighet får de også. Vi har over en halv million av dem i Norge. Hvorfor bruker vi ikke ulla deres til tekstiler?

REN MAT nr 42 plantefarging
Artikkel

Plantefarging hjemme

Allerede for 3-4000 år siden ble det farget med planter. På 1200-tallet måtte en gå åtte år i lære for å kalle seg farger. Du kan bidra til å holde den stolte tradisjonen i live hjemme ved kjøkkenbenken.

Skinngarving2 fosen folkehogskole
Reportasjer

Annerledeslandet

En gammel lavvo blir til anorakk. Kuhaler blir skosåler. Og ull blir kardet, spunnet og plantefarget. Elevene på Fosen Folkehøgskole utforsker bærekraft gjennom å ta med seg håndverk og tradisjonskunnskap inn i framtida.

Sellanra foto Mikal Tessem Larsen
Råvarer

Sjølvberging med Sellanrå Gardskollektiv

I denne spalta får du bli kjend med Sellanrå Gardskollektiv, og fylje årstidene saman med oss på vegen mot å bli sjølvberga. Me er fire utdanna øko-agronomar i tjueåra som alle brenn for eit beredyktig og rettferdig landbruk. Våren 2021 gjor me det som for mange blei med draumen, me flytta til eit nedlagt småbruk for å dyrke jorda i fellesskap.

Jimmy Oien rest foto Stian Broch
Intervjuer

Restlageren

Kje slaktes ved fødselen og kasseres. Verpehøner blir til bindemiddel i betong. Men ikke hos Jimmy Øien og restaurant Rest. Her er filosofien at alt kan brukes og ingenting behøver å gå til spille.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 2
Meninger

Hva bunaden kan lære oss om maten

Når bunaden, basert på norsk ull fra beitende husdyr som bidrar til kjøtt, biologisk mangfold, opprettholdelse av arbeidsplasser og håndverkstradisjoner skal ende på verstinglista, da har det gått galt et sted.

Telespinn lotte shephard
Intervjuer

Fra jord til nøste

– Koblingen mellom landbruk og tekstil er brutt, mener Bjørg Minnesjord ved Telespinn. Men hos henne høstes fortsatt ulla fra det gamle kulturlandskapet i området, og koblingen lever i beste velgående i Svartdal.

James Rebanks credit Stuart Simpson Penguin Books
Intervjuer

Fremtidsgjeteren

For James Rebanks er ikke spørsmålet hva vi skal spise, men hvordan vi skal dyrke. Og svarene gir han i praksis, både som bonde og forfatter.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside