Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Foto Svein Gunnar Kjode
Meninger

Fra gård til gaffel – et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem

EU går foran for å endre matsystemet og øke produksjonen av økologisk mat. Økouka bidrar ved å formidle økt kunnskap om en bærekraftig matproduksjon.

REN MAT NR 41 SPROYTEMIDLER BREDDE
Reportasjer

Kjemisk-syntetiske sprøytemidler: Det store eksperimentet

Hvordan påvirker rester av kjemisk-syntetiske sprøytemidler i mat helsen vår? Hva slags effekt har det på insekter? Og hvordan dyrke mat uten kjemisk-syntetiske midler? Dette forsøker høstutgaven av Ren Mat å svare på gjennom å snakke med bønder, forskere og andre fagfolk.

1 rgb
Helse

Forny huden med bær

Bær er en naturlig og trygg kilde til kraftfulle vitaminer og komponenter for kroppen vår. Bringebær, nype, jordbær, tindved og andre liknende bær er råvarer som lenge har blitt dyrket i Norge og i Europa. De siste ti årene har også oljer fra disse bærene blitt brukt i hudpleie. Økologiske bærfrøoljer har nemlig enorme fordeler for hudhelsen vår.

REN MAT BROKKOLI NADIN MARTINUZZI 40 254
Reportasjer

Mer norsk mat på norske fat

Å produsere og spise frukt og grønnsaker som er dyrket lokalt i Norge er bra for både helsa og miljøet. Det øker selvforsyningen og sørger for spredt matproduksjon og økt sysselsetting i distriktene. Hvorfor gjør vi da det totalt motsatte? Og hva kan vi gjøre for å snu denne negative trenden?

REN MAT LOK NADIN MARTINUZZI 40 260
Intervjuer

Hvordan kan vi bidra til mer norsk økomat?

Matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskapning og et bærekraftig landbruk. De overordnede målene i landbrukspolitikken er klare, men er det noe vi forbrukere kan gjøre for å hjelpe bonden og bidra til at vi når dem?

Psykologitilunnsetning 2
Meninger

Psykologi til unnsetning

Drømmen om at psykologi kan vekke menneskeheten til live i miljø- og klimasaken er nok mest en grønn drøm. Men i samspann med politikk kan den like fullt utgjøre en viktig forskjell.

ONSI GARD FOTO LOTTE SHEPHARD329
Intervjuer

Epler dyrket på sunn fornuft

Telemark er rik på varme dager med mye sol; et optimalt klima for søte og smakfulle epler. Her finner vi Jønsi Gård, hvor høsten er lang og eplesortene mange. I år feirer gården 30 år som økologisk og biodynamisk. Aller mest ønsker bonde Olav Jønsi seg masse besøk for å vise fram mangfold på naturens vis.

Markus staende Foto Birgitta Eva Hollander
Meninger

En tallerken anti-pandemi, takk!

Om vi skal høre på forskerne som vet mest om pandemier, burde også måltidene bestå av mer mat som ikke bidrar til rovdrift på naturen og tap av biologisk mangfold. Og om flere måltider må være anti-pandemiske, må de kanskje også være økologiske?

SKISSE3
Reportasjer

Sirkulær dyrking i midnattssol

Hvordan dyrke økologiske grønnsaker på et sted med en gjennomsnittstemperatur på ni grader i juli og midnattssol som får grønnsaker til å gå i blomst? Og hvordan kan arkitektur snakke samme språk som grønnsaker og være en del av en uendelig syklus?

Etikett
Råvarer

Tre tegn som splitter en hel bransje

Svoveldioksid (SO2) dannes naturlig i små mengder under vinproduksjon, men er det greit å tilsette ekstra og fortsatt kalle produktet naturvin? De tre små bokstavene skaper indre splid i naturvinbransjen.

Strandkvann
Råvarer

Den glemte grønnsaken

Kvann finnes i store deler av landet, og er rene vidunderveksten både som medisinplante og til matauk. Lær om hvordan denne nytteplanten har blitt brukt i samisk kultur, og hvordan den kan benyttes i dag.

Solhatt Froproduksjon 6
Reportasjer

Alltid beredt

Alle som har gått seg bort i en frøkatalog vet at det finnes et stort mangfold av sorter som vi ikke ser snurten av i en vanlig matbutikk. Hva med runde, gule agurker? Meterlange bønner, hvite gresskar og mais i alle regnbuens farger? Istedenfor å gå under radaren, kan de være heltene i fortellingen om verdens matsikkerhet?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover