NORDLAND
Lofoten Gårdsysteri produserer økologisk geitemelk, og har i tillegg et produksjonsannlegg for foredling av kje- og geitekjøtt. I gårdsbutikken og kafeen er det mulig å smake og kjøpe oster og andre lokale produkter. De serverer også økologisk og lokal mat, mest basert på gården.
Ysteriet produserer Nordlandsost på ku- og geitemelk, Steinfjording (halvfast hvit geitost) i flere varianter, en fetatype, ferske smøreoster, stekeost (halloumi), chevre og blåmuggosten Vinterlys.
Aalan Gård: Tove og Knut Åland overtok gården med 20 daa dyrket jord og 28 geiter. Ystingen startet på kjøkkenbenken i 1996, deretter ble ysteri bygd i 2001, og utvidet i 2011. I dag yster de halvfast og fast geitost, gomme, blåmuggost, brun geitost og en fetatype av geitemelka, samt fastost, grillost og blåmuggost av kumelk.
På Aalan Gård kan du følge osteproduksjonen gjennom vinduer, og bestille deg lunsj i sommerkafeen. I gårdsbutikken kan du sikre deg økologisk tørkede urter og spiselige minner med hjem.
TRØNDELAG
Grindal Ysteri er et lite, økologisk handverksysteri i Rennebu hvor det ystes av fersk, rå melk. Ysteriet drives av søstrene Ragnhild og Turid Nordbø, som bor på hver sin gård, med hvert sitt dyreslag. På sommeren flyttes dyra til Jelsetra i Trollheimen. De tilbyr ostene Rim og Jåblom; ferskost av ku og geit, Råblå og Blåkoll; to blåmuggoster med ulik lagringsgrad, Fetatype; modnet feta, Seterost; halvfast, kittmodna hvitost fra Jelsetra, og Åskeladd og Myrull; modna kremost av ku og geit.
Hitra Gårdsmat produserer økologisk, upasteurisert ost av kumelk på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya. Kuene har egne senger, kløbørster og mye menneskelig kontakt. De går ut hele året om været tillater det og dyra ønsker det. Kvigene beiter på hele øya i sesongen. Melka blir til syv ulike oster: Camembert-typene Hitra hvit og Kristines myke, fastostene Ung Grotteost, Grotteost, Ekstra lagret Grotteost, Kongeost og blåmuggosten Hitra Blå.
Hindrum Gårdsysteri ligger i bygda Hindrum på Fosen, der de lager økologiske oster ystet av egenprodusert upasteurisert melk. Med en forkjærlighet for eksperimentering ønsker de å bidra til en mer variert og kvalitetsorientert matproduksjon i Trøndelag. Fra dem får du kjøpt blant annet bandasjemodnet cheddar, cheshire, modnet feta og øl-marinerte oster som porter-cheddar, stout-jack, ipa-jack, juleøl-jack og Hindrum jack - deres versjon av Monterey Jack.
Tverås Gårdsmat: Tverås Søndre er et gårdsbruk som ligger innerst i Trondheimsfjorden, like ovenfor tettstedet Malm i Trøndelag. Her har det vært drift helt tilbake til 1600-tallet, og gamle tradisjoner som blant annet gomme-koking har blitt ivaretatt gjennom generasjoner. Gården driftes i dag økologisk og her beiter dyra på frisk kløverrik eng og frodige kulturbeiter. Tverås Gårdsmat ble etablert i 2020, og satser i første omgang på økologisk gomme etter gammel trøndersk oppskrift.
MØRE OG ROMSDAL
Derinngarden: Familiegården Derinngarden ligger i Eide i Hustadvika kommune. Osteproduksjonen startet i 2003 og har siden 2006 holdt til vegg i vegg med fjøset. Året etter var gården ferdig lagt om til økologisk melkeproduksjon. Den yngre generasjon driver gården, mens den eldre generasjonen står for ystingen. Ysteriet lager yoghurt, myk og halvfast hvitmuggost (camembert og Snøtind) og myk, halvfast og fast rødkittost av melk fra egne kyr. Rødkittostene er Lille Gule (myk), Trolltind (halvfast) og Derinngarden Spesial (fast modningsost). De lager også Lille Hvite, en myk ost med blandet modning (hvitmugg med et snev av rødkitt). I tilknytning til ysteriet finnes en trivelig liten gårdsbutikk man kan besøke året rundt. Det kan lønne seg å ta kontakt på telefon, så åpner de utsalget dersom det skulle være stengt.
INNLANDET
Eggen Gardsysteri er et håndverksysteri etablert i 2001 i Vingelen. Melka pumpes direkte fra melketanken over i ystekaret og pasteuriseres før den blir til Eggen Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo´ og Salatost. I tillegg lages noen lokale tradisjonsprodukter som gubb og mølske. I tilknytning til ysteriet er det en liten gardsbutikk som er åpen om sommeren.
Ommang Søndre: Den biologisk-dynamiske gården Ommang Søndre i Løten produserer melk og ost, korn, kjøtt, potet, grønnsaker og urter. Dyra håndmelkes. De beiter på eng, i hamning og setervoller. På vinterstid får dyra høy, silo og valset korn og noe innkjøpt kraftfôr. Kyrne er sidet trønder og nordlandsfe STN.
All geitemelk og en del av kumelken foredles til hvit og brun ost. Melken pasteuriseres ikke før ysting. Koking av brunost skjer med vedfyring.
Solliaysteriet består av to nabogårder som begge driver med melkegeiter, og som reiser til seters på sommeren. Brænd Gaard er økologisk og yster etter tradisjoner fra Alpene, mens Prestegården yster etter tradisjonene fra Østerdal. Ysteriet er bygd inn i bygningen fra den gamle «Sollien Handelsforening AS» og skaper nå nytt liv i den ærverdige bygningen, hvor de har utsalg og en liten kafé.
Ysteriet produserer blant annet hvite, økologiske geitoster: fast kvit, vellagret (mer enn 4 måneder) og fast kvit ung (2 til 3 måneder), samt økologiske kremoster og økologisk ricotta.
Vesterhaugen Gårdsysteri er et lite småbruk som er blitt drevet økologisk i snart 30 år. De har et allsidig husdyrhold med melkeku, griser, hest og høner. De har fire melkekuer av den gamle norske rasen sidet trønder- og nordlandsfe. All melken foredles på gården og blir til pultost, smør og rømme.
Olestølen Mikroysteri produserer rå ost- og meieriprodukter av grassfôra, økologisk melk. Dette gjør de i løpet av den fem måneder lange gress-sesongen, hvorav tre er på stølens høyfjellsbeite, som ligger 1000 moh. Lagringsproduktene selges hele året. Olestølen Mikroysteri produserer en rekke upasteuriserte produkter; syrna geitemelk, ferskost, salatost, kvit og brun geitost, geiterømme, geitesmør, modna ferskost. RimtusseXOle er en hvit geitost modnet 1 år med porterøl fra det lokale bryggeriet Små Vesen. Det er utsalg på stølen om sommeren, og på gården Nørrestogo resten av året. Om sommeren tar de imot grupper for ostesmaking og omvisning, og du kan være med å melke geiter og yste stølen.
Vikabråten er et økologisk småbruk i Vestre Slidre i Valdres. Gården, som har vært drevet av Yvonne Tonnaer og Ole-Jacob Christensen siden 1993, får nye eiere til sommeren. Marit og Frank skal yste fra mai til november, og ser for seg produksjon av halvfast ost, kremost, modna kremost og smør. Skummet-melken vil de også bruke til å lage tradisjonsost slik som skjørost. Både gård og ysteri vil være økologiske.
Ystelyst håndverksysteri er et økologisk ysteri på gården Nordre Berg i Vestre Gausdal. Gården drives av Eric og Flora Nine, og har 34 melkegeiter. Her ystes forskjellige oster av fersk upasteurisert melk, all melken fra gårdens geiter foredles. Herfra kan du få tak i halvfast geitost laget på tradisjonelt vis, modna kremost av geitemelk, frisk kremost av geitemelk, både naturell og med urter fra biodynamiske Aukrust Gard og Urteri og kulturmelk.
VESTLAND
Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) er landets eneste heløkologiske landbruksskole. Siden år 2000 har SJH hatt eget ysteri med produksjon, elevundervisning og kursvirksomhet. I 2020 ble ysteriet oppgradert til topp moderne lokaler. Svært mange av de som driver småskala ysteri i Norge har vært kurset på SJH. Fra høsten 2022 får ysteriet en enda større rolle, som et av to studiesteder for den nye fagskoleutdanninga i handverksysting. Ysteriet ved SJH produserer økologisk sertifisert gammelost, rømme, hvitost, yoghurt, ferskost, salatost og blåmuggost for salg i gårdsbutikken. Med unntak av yoghurt blir alt produsert av upasteurisert melk fra skolens kyr og geiter.
Lygre Livsgard produserer økologisk brun geitost, økologisk kefir av geitmjølk og økologisk kvark (ferskost) fra rå melk. Melka kommer fra geiter som får komme ut hele året, kun melkes på morgenen og som går med kjeene sine på dagtid. De får ikke kraftfôr, kun norsk korn som lokkemat. Om vinteren får geitene egenprodusert og innkjøpt økologisk høy. Lygre Livsgard har også gårdsbutikk.
OSLO OG VIKEN
Winther Ysteri er et by-ysteri i Oslo. På Aker Brygge ystes oster vi ellers forbinder med Italia; mozzarella, burrata, stracciatella og ricotta. Den økologiske melken kommer fra lokale gårder, og den åpne produksjonen gir innsyn for gjester, både på utsiden og innsiden av lokalene.
Ysteriet ble startet av Siri Helen Winther, som også er gründer og driver av Winther Artisan Food & Restaurant.
Bygdø Kongsgård Ysteri: Bygdø Kongsgård er Oslos største økologiske melkeprodusent, og har i tillegg et besøkstun, rideskole, økologisk matproduksjon, gartneri og et lite håndverksysteri. Her ystes Dronningberget; en modna kremost, fetatypen Frognerkilen, Kongeskogen; halvfast hvitost med naturskorpe og halloumitypen Paradisbukta. Alle disse kan man finne i butikker og på restauranter rundt omkring i Oslo. Ysteriet produserer også kremost, mozzarella, ricotta og yoghurt som serveres i Bygdø Kongsgårds egen kafé og restaurant, Gartneriet. Alle meieriproduktene er økologisk sertifiserte, og med unntak av yoghurten er alle også upasteuriserte.
Grøndalen Gårdsysteri: Grøndalen Gård er en familiebedrift hvor dyrevelferd og ressursforvaltning har høyeste prioritet. Kuer og kalver går ut og inn som de vil hele året, og får ligge i myk halmseng. Morslykke, beiting og uteliv er avgjørende for kvaliteten og smaken på kjøtt og melk.
De prøver så langt de kan å forvalte og utnytte ressursene på gården på en bærekraftig måte. Det har også ført til eget biofyringsanlegg og solfangere. Gården er også anbefalt av Dyrevernalliansen og var de første i Norge til å få Dyrevernmerket på produktene sine. Grøndalen produserer Nýr.
Rawsome startet med yoghurt av rå melk. Etter et år med utallige forsøk med ulike bakteriekulturer kom produktene i butikk samme dag som de i 2017 fikk bronse i NM i yoghurt. Siden har de spesialisert seg også på andre rå meieriprodukter og produserer blant annet rå syrna melk, smør, rømme og ghee. – Rawsome startet som mitt personlige bidrag til det jeg mener matproduksjon skal være; smakfullt, sunt og økologisk, sier gründer Kjell-Christian Thorsen.
Himmelspannet ost fra Hemsedal er håndlaget, lokalprodusert ost basert på melk fra ku og geit. Dyrene beiter i idylliske fjellområder og ostene ystes i Hemsedal sentrum. Ysteriet brenner for å ta vare på og videreføre bygdas lange tradisjoner for stølsliv og ysting, og ostene får navnene sine fra kjente fjelltopper og landemerker i Hemsedal.
Kumelksostene skogshorn (hvitmugg) og raudberg (kittost) er sertifisert økologiske.
Rygge Meieri er et lite ysteri som viderefører meierihistorien i tradisjonsrike lokaler ved stasjonen i Rygge. Meieriet ble opprinnelig etablert i 1879, og var i aktiv drift frem til 1947. I 2020 begynte et nytt kapittel da Sølvi Gammelsrød og mannen Stig gjenopptok meieritradisjonen. Rygge Meieri er det eneste lokale meieriet i Østfold-regionen som produserer lokalmat på økologisk melk fra egen gård: Bjølsund i Rygge. Det er kort vei fra gården til meieriet hvor dagsfersk melk ystes for hånd til ulike norske spesialoster og yoghurt lages på tradisjonsrik metode. På Rygge Meieri ystes rødkitt-modnet, halvfast kumelksost, brie med rødkitt-kultur, salatost, mozzarella og kremost.
Sansegården Olavsbråten ligger ved inngangen til Hallingdal med eneste seter i drift på Norefjell. De er nå i en omleggingsperiode fra kumelksprodukter til å være eneste norske økologiske melkesauprodusent, i tillegg til økologisk geitemelk. Her er helhet, samspill, livsglede og respekt viktige verdier. Å drive moderne på gamlemåten på naturens premisser, er målet.
Av melka vil det som før være hovedvekt på upasteuriserte rå produkter; kefir i hel- og lettvariant med vill og egendyrket kultur, modnet kremost av sauemelk, sauesmør, sauerømme og blandings- fast ost. De vil også tilby pasteurisert sauemelk og -fløte, sjokolademelk og iskaffe, og blandingsyoghurt.
VESTFOLD OG TELEMARK
Holt Gård: I snart 30 år har Holt Gård jobbet hardt for å virkeliggjøre idealet om en allsidig økologisk drevet bondegård. De henter fersk melk fra eget fjøs til gårdsmeieriet hvor de lager yoghurt, syrnet smør, surmelk, kefir, salatost, stekeost, kremost og iskrem. Fersk og skånsomt behandlet melk gir gode og smakfulle produkter.
Skarrbo Gårdsysteri: Skarrbo Gård har ti melkekyr, 250 høner og et knippe spælsau. Den familiedrevne gården har drevet med økologisk melkeproduksjon siden 1991 og hatt eget ysteri siden 2001. Melka kommer fra ti Jarlsbergkuer som beiter i skogen hele sommeren. Det satses på lokal ressursbruk med lite kraftfor og stort fokus på dyrevelferd. Kalvene får gå sammen med mora i seks uker før avvenning.
Andregenerasjon produserer nå Skarrbo spesial, en fastost av kumelk - en slags type gouda, Skarrbo Nøkkelost som også er en fastost av kumelk, Skarrbo Halloumi, Ricotta, yoghurt og surmelk.
AGDER
Tjamsland Gård Ysteri: Tjamsland produserer ost og yoghurt på kumelk fra egne kuer. De har i dag kun seks kuer som melker, og kan derfor stelle ekstra godt med dem. De er av rasen sidet trønder og nordlandsfe og Jersey, som produserer en melk kjent for sin milde og gode smak og høye prosent protein og fett.
Ostene de produserer er Rosalita: fersk kremost, Rødlin: rødkittost av Appenzeller type, Lykkerose: modnet og lagret ferskost. Stjerna Yoghurt: naturell urørt yoghurt.
ROGALAND
Stavanger Ysteri ble etablert av Lise Brunborg i 2015, og har sine røtter i tradisjonell håndverksysting. Produksjonen foregår i sentrum av Stavanger, og er dermed et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk. All melka leveres spenevarm fra Kolbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard. Den dyktige bonden bygger opp mikrolivet og jordstrukturen i marka, tar godt vare på kyrne i fjøset, og har strenge rutiner ved melking.
Melka blir deretter til upasteurisert blåmuggost, modnet kremost med melkesopp og diverse rødkittoster, hvorav én vaskes med sider fra Solhøi og en annen med stout fra Lervig Aktiebryggeri.
Haugaland Meieri er et lite gårdsmeieri som produserer økologisk salatost og kremost. Melken kommer fra Norheim Gård på Karmøy som ligger nydelig til ned mot Tysværvågen. Gården har vært drevet økologisk siden 1994, som det første Debio-godkjente melkebruket i Rogaland. Gårdsmeieriet ble tatt i bruk 2008. Ostene blir solgt til dagligvare- og spesialbutikker i tillegg til bakerier og spisesteder.
Hogganvik landsby: Hogganvik ligger ved Vindafjorden i Ryfylke, med utsikt mot fjorder og fjell. Her bor omtrent 30 mennesker, hvorav de fleste arbeider på gården, i gartneriet, vevstuen, med skogsdrift eller i ysteriet. Her ystes en halvfast kumelkost; naturell med forskjellige lagringstider, og oster tilsatt diverse urter og krydder. Hogganvik landsby er en Camphill-landsby som drives på grunnlag av Rudolf Steiners antroposofi og en fellesskapsbestrebelse. Camphill Landsbystiftelse ser det også som sitt ansvar å vise omsorg for natur og miljø gjennom biodynamisk og økologisk jordbruk og annen aktivitet, samt å tilstrebe rettferdig handel.