Råvarer

Naturlig eddik

Eddik kan brukes til mye mer enn dressing. Den er simpelthen et universalmiddel! Og den aller sunneste lager du enkelt selv.
Naturlig eddik

Eddik er en sur væske som dannes av eddiksyrebakterier i møte med alkoholholdig væske. I romtemperatur starter da en gjæringsprosess. Alt fra sprit, øl, vin, malt og de fleste alkoholholdige væsker kan omdannes til eddik ved å skape riktig miljø for eddiksyrebakteriene.
Eddik kan lages på naturlig vis eller fremstilles kjemisk. De fleste eddikflaskene vi kjøper i butikk er fremstilt kjemisk. Ønsker du å lage naturlig eddik selv, er det veldig enkelt. Tilsett en slump vineddik i en rest rødvin eller hvitvin og la blandingen gjære over noen uker. Når vin utsettes for oksygen blir den sur. Vinen invaderes av bakterier som puster luft og bakteriene oksiderer til eddiksyre. Eddik heter som kjent vinaigre på fransk som betyr sur vin.

DU FÅR KJØPT mange typer eddik og de fleste er pasteuriserte. Upasteurisert eplesidereddik kan kjøpes i noen helsekostbutikker. Denne vil ha de probiotiske sporene intakt, og vil derved være ekstra potent om du ønsker å få i gang en gjæringsprosess. I en upasteurisert eddik vil du se at væsken er uklar og noe grumsete, mens en pasteurisert eddik vil være klar. Den blir filtrert før pasteurisering, og vil være uten levende eddiksyreproduserende bakterier som har den gode effekten på fordøyelsen. De organiske syrene i eddik stimulerer til økt forbrenning ved at magesyreproduksjonen økes. I tillegg vil syrene nøytralisere enzymet amylase i munnhulen, noe som bidrar til at du fordøyer karbohydrater saktere. Derfor har eddik rykte på seg for å være slankende, og med god grunn. Franskmenn og italienere har tradisjon for å spise brød dyppet i olivenolje, i tillegg til vineddik. Dette er en god start på måltidet som altså gjør det lettere å fordøye resten av måltidet. En grønn salat med dressing som inneholder eddik og fett gjøre samme nytte. Men husk å spise salaten som en start på måltidet!

De fleste eddikflaskene vi kjøper i butikk er fremstilt kjemisk.

DET ER ENKELT å lage sin egen eddik. Har du en rest av rød - eller hvit vin, behøver du bare å tilsette tre spiseskjeer kjøpe - eller egenlaget eddik, og sette dette til gjæring. Dekk glasset eller flasken med et klede mens den gjærer, og sett kork eller lokk på når du synes den er syrlig nok. Det er viktig at væsken har tilgang på oksygen i gjæringsperioden. Eplesidereddik lages også i all sin enkelhet ved å juice epler og la væsken stå i et glass eller en skål tildekket, men ikke lufttett i tre uker. Selvfølgelig kan også ferdig, økologisk eplesaft brukes. Når du ikke tilsetter en spesiell kultur for å få i gang gjæringsprosessen kalles det spontangjæring. Naturen gjør jobben helt alene. Under normale omstendigheter tar det minst tre uker før den blir til eddik, noen ganger tar det lenger tid. Det skal smake syrlig uten å ha skarp smak.

I TILLEGG til å ha en helsebringende effekt på kroppen kan eddik brukes som et universalmiddel i hjemmet. På grunn av eddikens høye innhold av syrer, vil den drepe de fleste former for mugg og bakterier og gi en fin glans på glass og glatte flater. Derfor er det lurt å ha et par skjeer med eddik i skyllevannet når du vasker vinduer.


Tre gode råd
Drikk en eddikshot før hvert måltid, bestående av 1 ss eddik og 1 dl vann
Har du renset rødbeter eller andre fargestoffer som sitter fast under neglene, er det bare å dyppe fingrene i bolle med vann tilsatt 2 ss eddik og fargestoffene vil løsne etter kort tid. Lukt etter å ha kuttet løk vil også forsvinne.
Et enkelt husråd er å blande en sprayflaske med eddik og vann, halvparten av hver. Tilsett gjerne noen dråper eteriske oljer for frisk duft. Noen eteriske oljer har også antibakteriell effekt, som for eksempel tetre eller lavendel. Et hjemmelaget universalmiddel som er et langt bedre alternativ for et godt inneklima enn den kjemiske krigføringen med kjøpte vaskemidler som de fleste bruker.

Eddik som
universalmiddel
• Flekkfjerner
• Absorberer vond lukt i alt fra kjøleskap, kluter, løkfingre til doskålen.
• Åpner tette sluk
• Fjerner kalkdannelse i dusjen
• Vindu, speil og de fleste overflater blir skinnende blanke – marmor er unntaket.


Flere artikler