Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
PROBIOTISKE SUPPER NADIN MARTINUZZI REN MAT NR 41
Råvarer

Probiotiske supper

Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.

Dod bie sproytemidler pixabay
Meninger

Hvem har ansvaret for bienes død?

Matprodusenter og myndigheter har ansvaret for å sikre at plantevernmidler ikke skader bier, men også vi som forbrukere kan påvirke bienes skjebne gjennom valg av mat og politikere.

Tractor spraying pesticides IMG 5235
Meninger

Sprøytemidler: Helt trygge i dag, forbudte i morgen?

Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Markus Hustad Okologisk Norge Foto Marit Lundby
Meninger

Når naturen stilnes

At neonikotinoider snart skal forbys er en seier for David i kampen mot Goliat. Men fortsatt er det en rekke stoffer som er skadelige i bruk, skriver daglig leder i Økologisk Norge Markus Hustad.

Ddt is good for me
Reportasjer

Insektmidlenes historie

Insektmidler har blitt sett på som redningen i alt fra landbruk til husdyrhold og hjemmeprodukter til kjæredyr. Men ikke alle var like trygge som først antatt, og mange har siden blitt forbudt. Spørsmålet er om vi kan oppdage eventuelle skadevirkninger før de blir brukt i store kvanta over hele verden.

DELAAS GARD
Intervjuer

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?

Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.

REN MAT 41 SPROYTEMIDLER PAERE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Det store eksperimentet

Hva er helseeffekten av kjemisk-syntetiske sprøytemiddelrester i mat? Og hvordan dyrke mat uten – eller med minst mulig bruk av slike midler? Vi spurte en ernæringsforsker, en jordbruksforsker og tre bønder.

Kevin kelly P Pne S Bqf CCU unsplash
Råvarer

Slik smaker du på sider

Akkurat som med vin kan det høyne opplevelsen om du setter ord på hva sideren lukter, smaker og minner deg om.

Albert 2
Reportasjer

Slik skal økologisk whisky og gin redde øysamfunnet Fedje

Tre gründere tok over et nedlagt fabrikklokale i havgapet. Nå har de tatt ordføreren i hånda på at de skal redde kommunen.

Hege Skarrud Foto Signe Rosenlund Hauglid
Meninger

Aktivisme er nøkkelen til bærekraft og demokrati

Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.

Foto Gustavo Ribeiro
Meninger

Motstands-dyktige matsystemer

Konsentrert markedsmakt og vertikal integrering med fokus på volumproduksjon og stordriftsfordeler hindrer mangfold i matsystemene. Hvordan bygge selvbærende økosystemer i et landskap av prisjag, klimaendringer og pandemier?

KETIL HYLLAND FOTO LOTTE SHEPHARD REN MAT
Intervjuer

– Vi bør bruke føre-var-prinsippet i mye større grad

Toksikolog Ketil Hylland mener landbruket har en unik mulighet til å redusere egne miljøgifter. Løsningen er nemlig veldig enkel.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover