Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Skinngarving2 fosen folkehogskole
Reportasjer

Annerledeslandet

En gammel lavvo blir til anorakk. Kuhaler blir skosåler. Og ull blir kardet, spunnet og plantefarget. Elevene på Fosen Folkehøgskole utforsker bærekraft gjennom å ta med seg håndverk og tradisjonskunnskap inn i framtida.

Sellanra foto Mikal Tessem Larsen
Råvarer

Sjølvberging med Sellanrå Gardskollektiv

I denne spalta får du bli kjend med Sellanrå Gardskollektiv, og fylje årstidene saman med oss på vegen mot å bli sjølvberga. Me er fire utdanna øko-agronomar i tjueåra som alle brenn for eit beredyktig og rettferdig landbruk. Våren 2021 gjor me det som for mange blei med draumen, me flytta til eit nedlagt småbruk for å dyrke jorda i fellesskap.

Jimmy Oien rest foto Stian Broch
Intervjuer

Restlageren

Kje slaktes ved fødselen og kasseres. Verpehøner blir til bindemiddel i betong. Men ikke hos Jimmy Øien og restaurant Rest. Her er filosofien at alt kan brukes og ingenting behøver å gå til spille.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 2
Meninger

Hva bunaden kan lære oss om maten

Når bunaden, basert på norsk ull fra beitende husdyr som bidrar til kjøtt, biologisk mangfold, opprettholdelse av arbeidsplasser og håndverkstradisjoner skal ende på verstinglista, da har det gått galt et sted.

Telespinn lotte shephard
Intervjuer

Fra jord til nøste

– Koblingen mellom landbruk og tekstil er brutt, mener Bjørg Minnesjord ved Telespinn. Men hos henne høstes fortsatt ulla fra det gamle kulturlandskapet i området, og koblingen lever i beste velgående i Svartdal.

James Rebanks credit Stuart Simpson Penguin Books
Intervjuer

Fremtidsgjeteren

For James Rebanks er ikke spørsmålet hva vi skal spise, men hvordan vi skal dyrke. Og svarene gir han i praksis, både som bonde og forfatter.

REN MAT nr 42 2652 forside
Artikkel

Tekstil: Rød tråd fra gård til garderobe?

Hvordan vi kan heve anseelsen til og bruken av ulla, og gjenopprette koblingen mellom landbruket, det gode håndverket og tekstilproduksjonen?

Kjersti Skar Staarvik
Meninger

Knute på ulltråden

Vi må slutte å late som. Grønn vekst er keiserens nye klær. Det er også EUs nye miljømerking (PEF). Det vi trenger er «nedvekst»; reduksjon i forbruk, mer gjenbruk, og fremfor alt må vi gjenopprette koblingen mellom landbruk og tekstil.

Enfremtidutenull David Stenmarck
Meninger

En fremtid uten ull?

Det har blitt rabalder. Muligens fordi vi tidligere har snakket for hoderistende, døve ører tok vi skikkelig i: Vi dro bunadskortet.

LITE BILDE2 Monica Hellmann DGV
Intervjuer

Verkstedmesteren

Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.

Kjersti Skar Staarvi foto Nadin Martinuzzi
Meninger

‒ Det kan være ubehagelig. Men vi må tørre å snakke om det.

‒ Det kan være ubehagelig når fagpersoner retter pekefingeren mot kunnskap om sprøytemidler som taler for omlegging av landbruket, både på myndighetsnivå og for den enkelte bonde. Men nettopp derfor er det viktig at vi har «varslere» som gjør nettopp dette, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

SKITTEN NITTEN GRONNSAKER OKOLOGISK NORGE REN MAT
Råvarer

Skitten Nitten – listen over mat med mest sprøytemidler

70 prosent av frukt og nesten halvparten av grønnsaker i norske butikkhyller inneholder rester av sprøytemidler. Vi har studert Mattilsynets overvåkning av sprøytemiddelrester og laget den første norske versjonen av Dirty Dozen: Skitten Nitten. Et verktøy for å unngå frukt, bær og grønnsaker med mye sprøytemiddelrester.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover