Dyrk selv

Tips til spiselig hage fra Dennis

Dennis Asbjørnsen gjorde om plenen til en kjøkkenhage. Hans motto er at dyrking skal være enkelt, billig og bærekraftig.
Dennis asbjornsen spiselig hage bok


UTSTYR
Du trenger bare jord, frø og noe frøene kan vokse i. Pallekarmer kan man få gratis rundt omkring. Ta steget og spør, for de blir ofte bare kastet! Har du balkong finnes det underbrett som du kan legge under for å ikke få jord på terrassebordene. Til forkultur kan du bruke emballasje som yoghurt- eller rømmebeger, druebokser eller melkekartonger. Da sparer du mye penger. Bruk så om igjen de du har året etter. Av verktøy er en god, liten spade det viktigste.

EGNE FRØ
Chili, paprika og grønnkål vil blomstre og danne frøkapsler slik at du kan hente frø til år to. Du kan også bruke dem til mikrogrønt.

Du kan høste frø fra tomater fra egen avling. Klem ut frøene på en serviett, tørk dem og riv av biter av servietten som du så planter året etter. Frø fra chili og paprika kan du plante med en gang. Med økologisk vårløk og purreløk kan du sette endene i et glass vann ved vinduet, eller plante rett ut i en potte, så vil de vokse ut igjen.

POTETER
For å dyrke poteter trenger du settepoteter. Det er ikke forbudt å bruke spirede poteter fra butikk, men det er en sterk anbefaling fra Mattilsynet mot å bruke disse, da de kan inneholde plantesykdommer. Dessverre er det vanskelig å få tak i økologiske settepoteter, men dyrker du økologisk og bruker settepoteter fra egen avling året etter, så blir de i alle fall mer økologiske!

KOM I GANG
De enkleste vekstene for nybegynnere er bladgrønnsaker som salat, spinat og ruccola, da de krever lite stell. Det samme gjelder sukkererter, som spirer og vokser raskt. Det gir mestringsfølelse, og er gøy for barna! Ha en potte på terrassen og strø frøene ut. Lar du pottene stå under åpen himmel kan regnet ta seg av det meste av vanningen. Poteter er også enkelt så lenge du har settepoteter! Du kan fint dyrke poteter i 10-litersbøtter på balkongen.

VANNING
Gressklipp og blader som jorddekke bidrar til å holde på fuktigheten. Har du balkong og begrensede muligheter for vanning, finnes det spesialtuter en kan sette på flasker før du setter dem opp ned i jorden, og som porsjonerer ut vannet. Eventuelt kan du lage et hull i korken, og stikke en q-tips i hullet, så fester du flasken opp ned i pallekarmen. Du kan også kjøpe selvvanningspotter, eller fylle et kar med vann slik at plantene selv kan trekke opp vann ved behov.

Har du mulighet, skaff deg høner!

GJØDSLING
Kjøp økologisk hønsegjødsel i butikk. Det lukter lite, og kan blandes i jorden eller med vann, så kan du vanne direkte med gjødselvann. Grønngjødsel er også god hjelp. Belgvekster som erter og bønner er nitrogenfikserende og bidrar til god jord. Du kan også lage gjødsel av brennesle. Legg plantene i en bøtte med vann og la det stå noen uker. Da får du fint brenneslevann som du blander 1/10 i en vann- kanne. Det er helt gratis, og veldig næringsrikt!

HØNER
Har du mulighet, så skaff deg høner! De er sosiale, søker oppmerksomhet og liker å ha noe grønt å tygge på. Dyrker du grønnsaker og de ikke blir helt som forventet, er hønene flinke til å spise rester. På våren er de ute og med på å plukke skadedyr, graver i jorden og bidra til en god jord. Høner gjør kjøkkenhagen komplett!


Her kan du lese hele intervjuet med Dennis Asbjørnsen.

Dennis Asbjørnsen (24) er foredragsholder, forfatter og greenfluencer fra Stavanger. Han har tidligere arbeidet som anleggsgartner og kursinstruktør i Stavanger kommune. Aktuell med boken Spiselig hage og innehaver av landets største Instagram-konto om kjøkkenhage @spiselighage og nettsiden spiselighage.no

Flere artikler