Bokomtaler

Hva og når skal vi spise?

Hva og nar skal vi spise 1

Marit Kolby | Frisk forlag

Det er ikke tvil om at det er en gryende matrevolusjon på gang. Hvordan maten produseres, vilkårene til matprodusentene, hvordan maten prosesseres og også hvordan vi spiser den – alt er oppe på bordet. En som står i spissen for revolusjonen i Norge er ernæringsbiolog og nå forfatter Marit Kolby. Hun har de siste årene dannet seg en robust følgerskare på Instagram for sine klare budskap om mat og kosthold. Nå har Kolby gitt ut boken Hva og når skal vi spise?, som tar for seg konsekvensen av ultra-prosessert mat og hvordan pauser fra spising kan sette i gang vedlikehold- og reparasjonsprosesser i kroppen. Boka går gjennom temaer som fordøyelsen, problemene med industrimat, tilsetningsstoffer og kjemiske sprøytemidler, mat og psykisk helse og økologisk mat – og kanskje det mest spennende; fasteimiterende diett og myter om fasting. «Et måltid er ikke bare næring, det er et sofistikert samspill mellom matens molekyler, våre mikrober og vår fysiologi», skriver Kolby, som etterlyser systemtenkning rundt samspillet mellom vår helse og sunne økosystemer. Kolby er inspirert av journalisten Michael Pollan og hans evne til å forenkle og konkretisere budskap, i en ellers motstridene og forvirrende diskurs om ernæring og kosthold. Det er kanskje derfor Kolby har blitt så populær, fordi hun nettopp er svært dyktig til å formidle komplekse og banebrytende fakta. Kunnskap er makt, og med denne boka gir forfatteren oss kunnskap og enkle tips på en særdeles pedagogisk måte. Det gir oss makt til å ta gode, matnyttige valg for helsa og naturen. En must have! LS

Flere artikler