WWOOF i Norge
Som WWOOFer kan du lære om økologisk landbruk rett fra bonden.
Reportasjer

Se Norge fra en økogård i sommer

En trenger ikke reise jorda rundt for å få spennende opplevelser. Hvis du er opptatt av hvor maten kommer fra, bør du lære deg begrepet WWOOF først som sist.

WWOOF står for Worldwide Opportunities on Organic Farms, et verdensomspennende initiativ for å knytte besøkende til økologiske bønder, fremme pedagogisk utveksling og bygge et globalt samfunn bevisst på økologisk landbrukspraksis.

– Gjennom WWOOF kan du jobbe frivillig på en økologisk gård i Norge. Du får være med å arbeide på gården og lære om økologisk jordbruk i praksis, forteller Thea Marie Kvam i WWOOF Norge.

Det kreves ingen forhåndskunnskaper.

DE BESØKENDE, eller "WWOOFers", bruker omtrent halvparten av hver dag på å hjelpe til på gården, og deler ellers dagliglivet med vertskapet, som dekker kost og losji.

Besøkets lengde kan variere fra en enkelt dag til flere måneder.

– WWOOF har over hundre forskjellige vertsgårder i Norge, med ulike typer drift. Her kan man altså finne noe for enhver smak og enhver livssituasjon. For WWOOFing er ikke bare reservert 20-årige backpackere, men kan også være fint for eldre og familier, selv om aldersgrensen for å WWOOFe alene er 18 år, sier Kvam.

DET INTERNASJONALE NETTVERKET startet tidlig på 1970-tallet i Storbritannia, da Sue Coppard startet den første WWOOF-gruppen. I dag har de over 130 medlemsland, noe som gjør det mulig å WWOOFe mange steder i verden.

– Vi vil allikevel slå et slag for WWOOFing i eget land! Kanskje venter et aldri så lite eventyr der ute?, oppfordrer Kvam.

Gjennom WWOOFing i eget land lærer du om økologisk landbruk i den klimasonen og det miljøet du bor i, noe som kan gjøre det enklere å bruke kunnskapen en får til å starte noe eget. For ikke å snakke om at Norges-ferie er mye mer klimavennlig enn å reise på ferie langt unna der du bor.

Over 100 norske gårder er i dag tilknyttet nettverket.

Mer informasjon finner du på wwoofnorway.org

WWOOF har over hundre forskjellige vertsgårder i Norge.
Epleplukking
WWOOFere bruker halvparten av hver dag til å hjelpe på gården. Det er vertskapet som står for kost og losji. Foto: WWOOF Norge

Flere artikler