Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
FOTO ANKI GROTHE
Meninger

Når noen flytter ut og ingen flytter inn

Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.

Uteplassen2 HOVEDBILDE copy
Meninger

Et verdig kyllingliv

Nordmenns jakt etter billig kyllingkjøtt virker ustoppelig, og produksjonen har levert med effektivitet og økonomi som rettesnor. Men har noe blitt borte på veien – kyllingens selvstendige rett til å leve et verdig og naturlig liv?

Illustrasjon David Stenmark Varnr2023 1 copy
Reportasjer

«Dere har mye å leve for, men ingenting å leve av»

Utfordringene ved å komme inn i landbruket står i kø for de som ønsker seg dit utenom den tradisjonelle odelsveien. Enten de er unge, kommer fra en annen utdannings- eller yrkesbakgrunn, er innvandrere eller minoriteter. Hva er barrierene? Og hva er – om noen – de gode mulighetene? Hva må endres for at det skal gi mening å starte opp som bonde i dag, og sikre det som levedyktig yrkesvei?

Skorsonnerrot og sild
Råvarer

Rotnorsk

Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?

Spis det ikke mist det foto Kjersti Staarvik
Reportasjer

Spis det, ikke mist det!

Økologisk Norge ønsker å formidle kunnskap om bærekraftig mat og landbruk. Vi vil belyse hvilken innsats vi må legge inn for å dra verden i en bedre retning. Barn og unge inviteres nå til å bli med på å bevare biomangfoldet i naturen, ved å etterspørre, tilberede, servere - og spise det!

Maren Ekra Frohaug Portrett Thea Mork Engelstad 4
Intervjuer

Økogründerne

Hvordan starte en økokolonial i et land hvor «alt» skal være billig, kjapt og tilgjengelig? Vi snakker med fire kjøpkvinner om deres erfaringer med å starte for seg selv.

Kva skjer i bygde Norge
Bokomtaler

Kva skjer i bygde-Norge?

Vilt godt
Bokomtaler

Vilt godt

Gladere mage gladere deg
Bokomtaler

Gladere mage, gladere deg

La Sorga Montjoie
Drikkeomtaler

La Sorga Montjoie

IMG 20220921 182419858
Dyrk selv

Lag smarte bed

La deg inspirere av permakultur og lær korleis du anlegg eit hügelbed som held på fukta i varmen.

Dan Saladino bredde
Intervjuer

Dan Saladino om matskatter og optimisme

Å spise er en politisk handling, mener Dan Saladino. Vi tok en prat med BBC-journalisten og forfatteren av suksessboken «Eating to Extinction» om utrydningstruet mat og hvorfor det er så viktig å involvere barna i arbeidet med å bevare det biologiske mangfoldet.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover