Nadine1
Intervjuer

Bordkunstneren

Matfotograf Nadin Martinuzzi elsker lukten av rå rype, men inviterer aller helst på «rusk og rask» rundt leilighetens midtpunkt; barndommens store middagsbord.

HVA LIKER DU best med kjøkkenet ditt?

– Av alle rommene i leiligheten, liker jeg kjøkkenet best. Det er et godt rom å være i både når jeg er alene og når det er fylt med folk. Da jeg så etter en ny leilighet i 2018 hadde jeg som krav at det store furubordet mitt skulle få plass på kjøkkenet. Bordet er et 70-talls designikon i dag, men jeg er først og fremst glad i det fordi jeg har arvet det av foreldrene mine. Det var det bordet jeg vokste opp med. Det har sett selskap, lekser, krangler og måltider gjennom barndommen. Livet har skjedd rundt det bordet. Da jeg fikk det på plass hjemme hos meg selv satte det i gang en tankeprosess som endte i firmaet «Rundt bordet». På dagtid driver firmaet med oppskriftsutvikling, matfotografi og styling. Men på kveldstid – så ofte vi har mulighet til det – arrangerer vi en treretters middag med ledet samtale.

– Gjestene inviteres til å åpne opp rundt personlige erfaringer og tanker rundt kveldens tema. Min dyktige terapeutkollega Nina Schjeide leder samtalen og jeg lager og serverer mat og drikke.

– Hvor kommer din interesse for mat fra?

– Mat var en sentral del av min oppvekst og samlingen rundt middagsbordet skulle du ha god grunn til å ikke komme på. Middag ble servert til faste tider, og det var ikke lov til å småspise mellom måltidene. Alle venner som var på besøk ble invitert til middag. Mamma kom fra en familie på Røros hvor matkultur, sanking, jakt og fiske var en naturlig del av livet. Pappa var arbeidsinnvandrer fra foten av de italienske Alpene, og vokste opp med trange kår. I hans familie måtte alle bidra til å skaffe mat av nødvendighet. Begge foreldrene mine laget mat. Vi hadde gjerne middag med to retter og salat hver dag og spiste sesongbasert. Vi gikk ofte ut i skogen for å sanke bær og sopp eller for å fiske.

Nadin Martinuzzi
Etter en dag med masse matlaging på jobb vil jeg ofte ha noe veldig enkelt, sier Nadin.

– Hva er ditt beste matminne?

– Vi hadde ryper i fløtesaus på julaften hvert år i barndommen. I fjor høst laget jeg rype igjen. Jeg ribbet dem, åpnet dem og tok ut innmaten. Lukten av rå rype hentet frem minner fra barndommen: vidda på Røros, huset til oldemor, bestemor og mamma ved siden av hverandre på kjøkkenet.

– Når du byr inn venner til middag, hva liker du best å diske opp med?

– Det varierer etter lyst og sesong. Men jeg liker godt å invitere på «rusk og rask», det er middag som blir laget av noe jeg allerede har i kjøleskap og skuffer. Det føles avslappet og alle kan hjelpe til. På grunn av jobben min kan det bli ganske lekre måltider også. Jeg har ved mange anledninger gitt meg selv kjøpeforbud: Jeg finner alltid noe i kjøleskapet.

– Hvor får du tak i økologisk mat?

– Med mindre jeg vil imponere noen eller skal lage mat til en sak, så handler jeg i nærheten av jobb eller hjem. Det går stort sett i fruktboden på Slemdal eller Coop Mega på Carl Berner. Jeg er glad i «Røtter» og «Gutta på haugen» på St. Hanshaugen og Mathallen på Vulkan, dit går jeg gjerne på søndager.

– Hva er din favoritt blant kjøkkenredskaper eller -dingser?

– Et par gode skarpe kniver, en liten og en stor, er helt vesentlig. Jeg er også helt avhengig av mandolin. Jeg elsker å kutte grønnsaker, særlig fennikel eller kål superfint og drisle med sitron, salt og olivenolje. Slappe grønnsaker innerst i kjøleskapet blir sprø og digge hvis de legges i isvann i 20 minutter!

Av alle rommene i leiligheten, liker jeg kjøkkenet best. Det er et godt rom å være i både når jeg er alene og når det er fylt med folk.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Kål, egg, fersk hvitløk, chili, ingefær og god olivenolje. Jeg har også alltid opp- skåret surdeigsbrød i fryseren, helst fra Ille brød. Jeg synes det er verdt å bruke penger på godt økologisk brød, og jeg kaster aldri godt brød. Lag krutonger, arme riddere og kavring!

– Favorittfrokost?

– Kaffe med litt melk. På fredag eller i helgen får jeg noe søtt til, en god croissant og gjerne ferskpresset appelsinjuice. Jeg kunne spist kake til frokost hver dag, men det får jeg ikke lov til av meg selv.

– Søtmoms eller salt snacks?

– Ja takk, begge deler! Og aller helst sammen. Elsker potetgull og kan ikke ha det i huset uten å spise opp alt.

– Har du gjort noen bomkjøp til kjøkkenet?

– Det husker jeg ikke. Jeg er både glemsk og nysgjerrig, og det er en farlig kombinasjon når jeg skal kjøpe mat. Jeg kjøper gjerne matprodukter jeg ikke har sett før. Det er ikke alltid jeg får spist det opp, men jeg har fine naboer, barn og venner som hjelper meg med å tømme overskuddslageret. Det hører jo til jobben min å teste mat så da synes jeg det er helt innenfor å gjøre bomkjøp så lenge det blir spist av noen.

– På tampen; gi oss din beste restemiddag!

– Etter en dag med masse matlaging på jobb vil jeg ofte ha noe veldig enkelt. Om sommeren kan jeg for eksempel skjære kål supertynt på mandolin og drisle over olivenolje og sitron. Og grønnsaker fra skuffen blir alltid gode hvis de bakes i ovnen med krydder, hvitløk og olje.

Flere artikler