Dyrk selv

9 tips til kjøkkenhagen

Vi spurte gartner Arvid De Haes fra det økologiske gartneriet De Haes om enkle tips til kjøkkenhagen. Her er noen gode råd for å komme i gang med den økologiske kjøkkenhagen på 123.
Mangold Grønnsak Lotte Shephard
Allsidig grønnsak: regnbuemangold

Plant forkultiverte planter for å være i forkant av ugresset og for å forlenge den korte norske dyrkesesongen.

BRUK STEDEGEN JORD og fyll eventuelt på med innkjøpt jord eller kompost på toppen. Bruk aldri duk mellom jordsmonnet og opphøyd bed eller kasse. Jordsmonnet vi har i bynære strøk er næringsrik og den beste i landet.

KOMPOST OG GJØDSEL; Bruk omdannet kompost som du raker inn i overflaten. Lag også et jorddekke av løv, gress og gammel kompost, dette omdannes til gjødsel.

TA EN SPADEPRØVE for å se om jorden er "laglig". Den skal løsne og smuldre når det er klart for våronna.

DYRK I VEKSTSKIFTE; Del plantene inn etter familie, og vent 5-6 år til samme familie kommer tilbake på samme skifte. Pass på at løkfamilien ikke kommer etter kålfamilien. Løk er avhengig av sopp, mykorrhiza er symbiosen mellom planter og sopp, og kålplanter ivaretar ikke denne soppen. Et tips er å plante urter sammen med kål, urter kan bidra til å holde soppene i hevd.

TIDLIG PLANTING er salat, kålvekster og sådd gulrot. Dekk til med duk mot insekter og for økt varme.

FORTSETT MED å sette potet, løk, purre, så rødbet og tilslutt bønner og erter som trenger en del varme i jorden for å spire.

MANGOLD OG GRØNNKÅL ER ALLSIDIGE grønnsaker, næringsrike og slår aldri feil. De kan dyrkes over hele landet og gir fargerik mat fra tidlig sommer til utpå vinteren. I tillegg er de proppfulle av vitaminer, sunne plantestoffer og alt annet som er bra.

ASPARGES ER EN HARDFØR flerårig grønnsak, med herdighetsgrad H7, som bør finnes i enhver hage, gjerne i samplanting med jordbær. De trives i hverandres selskap, og i selskap til folk. Hva slår hjemmedyrket asparges tidlig på forsommeren?

Rakk du ikke å forkultivere grønnsaker til årets kjøkkenhage?
Uansett hva du rakk eller ei, det økologiske pionergartneriet De Haes tilbyr økologiske oppalsplanter. Disse er til salgs på Felleskjøpet Agri over hele landet. Og det er ikke et hvilket som helst sortiment, planter som blant annet gul squash, hokkaidogresskar, søtpotet, asparges og sylteagurk kan friste enhver med smakssans.

Flere artikler