Eugenivy Reserv Qfwf Zt D3 Yb4 Unsplash
Dyrk selv

Slik lager du bærbusker

Bevaring gjennom bruk er noe vi alle bør gjøre. De gamle sortene er vår kulturarv. Har bestemor en gammel sort av solbærbusk? Spør om en stikling og lag din egen busk, helt gratis!

Det er lett å formere busker. Alt du trenger er en stikling. En stikling er en avklippet kvist eller en del av et skudd. De fleste busker kan formeres på denne måten. Dette kaller vi vegetativ formering. Den vanskelige delen er at ikke alle busker formeres fra samme del av stiklingen. Vi skiller mellom topp-, mellom-og basisstiklinger. De ulike kvist-eller skuddelene har forskjellig evne til å slå rot avhengig av hormonsammensetningen til planten.

Vi tar som oftest stiklinger om våren før knoppene bryter, men planter er livsvillige skapninger, så prøv deg gjerne frem. Vi tar stiklinger fra urteaktige grener, såkalte skuddstiklinger, som er årsskudd, eller vi tar dem fra treaktige grener, såkalte kviststiklinger. Stiklingen skal være 15–20 cm lang. Du kan gjerne la stiklingen ligge et døgn i kjøleskapet før du planter den ut – da kickstartes vokseprosessen når den kommer i jorda.

Stiklingen skal plantes to tredjedeler ned i jorda, slik at 2–3 knopper stikker opp.
Ulike stiklingstyper. Illustrasjon: Ingerlise Grøthe


STIKLINGEN kan plantes rett i jorda fra mai og ut sommermånedene. Eventuelt kan du sette den i vann til den utvikler røtter. Når du planter stiklingen skal den to tredjedeler ned i jorda, slik at 2–3 knopper stikker opp. Vi trenger kanskje ikke nevne det, men husk at knoppene skal vende oppover. Det tar 6–8 uker for planten å utvikle roten. Planter du for sent, kan du risikere at roten ikke har fått utviklet seg godt nok, og stiklingene kan bli presset opp av frosten når vinteren kommer.

La stiklingen ligge et døgn i kjøleskapet før du planter den ut, da kickstartes vokseprosessen når den kommer i jorda.

Har du fått en stikling før frosten har sluppet jorda, kan du plante den i en stor potte. Potten skal stå på et varmt gulv med kald romtemperatur, slik at roten utvikler seg, men ikke knoppene. Du kan også plante tre stiklinger i en vifteform i en stor potte, dette er en god snarvei til buskformasjon.

FOR DE UTEN HAGE kan krukker på balkongen være et godt alternativ. Bruk en potte på minst 10 liter med drenering og ha sand i bunnen. Får du tak i stiklinger og verken har potte eller varm jord, kan du legge dem i avispapir i kjøleskapet og plante når du er klar, de holder seg lenge. En gartner i Botanisk hage i Oslo ga oss et godt tips: Er du på reise, kan du bruke en halvlitersflaske med litt vann i bunnen til å samle stiklinger i. De holder seg i to uker.

Solbær Ribes nigrum

Vi kan lage nye busker fra den midterste delen av solbærgrenen. Den svake toppen er ikke egnet. Vi bruker helst de treaktige grenene, men du kan fint ta kviststikling fra årsskudd. Solbærbusken lager også avleggere. En avlegger er en ny plante med rot, stengel og blad som henger sammen med morplanten gjennom roten. Vi kan dele og lage nye planter av avleggerne.

Rips Ribes rubrum

Fra ripsbusken kan vi bruke både mellom- og toppdelen av de vedaktige grenene. Som solbærbusken lager ripsbusken også avleggere, som vi kan dele til nye busker.

Stikkelsbær Ribes grossularia

Stikkelsbær er litt vriene å ta stiklinger av fordi de ikke danner rot like lett som de andre bærbuskene. Vi bør derfor ta en såkalt hælstikling av enten en urteaktig eller en vedaktig gren. En hælstikling innebærer at en hæl fra barken sitter igjen på stiklingen. Denne danner lettere rot. Planteskolene bruker gjerne metoden horisontal avlegging, som betyr å grave ned en hel gren som fremdeles sitter på busken, og dekke over med et 5–10 cm lag med jord. Alle knoppene på grenen kan i prinsippet bli en ny plante. Denne metoden fungerer for alle buskene i Ribes-familien.

Bringebær Rubus idaeus

Vi kan ta stiklinger av både urteaktige grener og treaktige grener, fra mellomdelen og basisdelen av grenen på bringebærbuskene. Busken danner også avleggere, som vi kan dele fra og plante på nytt.

Tindved Hippophae rhamnoides

Nye planter formeres fra et rotskudd, helst fra en urteaktig del, men du kan også ta fra en treaktig del. Tindved består av både en hunn- og en hannplante, og begge må med for å få bær. Du kan se forskjell på dem ved at hunnplanten får bær og har blomster med små blader og griffel, og hannplanten har blomster med store blader og fire støvbærere.

Svarthyllbær Sambucus nigra

Denne vakre busken kan formeres ved å ta stiklinger fra en urteaktig gren, både fra topp- og mellomdelen.

Svartsurbær Aronia melanocarpa

Vi kan ta stiklinger fra mellomdelen fra en urteaktig gren. Aroniabusken setter sideskudd som vi kan dele av med spade.

Hagejordbær Fragaria ananassa

Jordbærplanten danner avleggere, det vil si et skudd fra planten som slår rot. Disse kan vi dele av og plante på nytt.


Flere artikler