FOR NOEN ER det høytid, på linje med lutefisksesongen, når skreifisket endelig er i gang. For de mest ihuga er det den tradisjonelle, norske "skreimølja" som gjelder; fisk, lever og rogn, gjerne med en fyldig og god rødvin til. Mølje stammer fra den gangen fiskerne tilberedte retten ved dagens slutt, enten om bord i båten eller i rorbua. Forholdene var enkle og derfor ble alt kokt i en gryte. De delene som hadde lengst koketid ble lagt i gryta først. Vanligvis var rekkefølgen poteter, rogn, lever og så til slutt skiver av skreien. Alt ble servert rett fra gryta, med flatbrød til.
SIDEN FISKEN er så hvit og delikat, fast og fin og utrolig god på smak, er det nesten ikke grenser for hva du kan tilberede av gode retter med denne råvaren. Stekt eller trukket, råmarinert eller i woker og vårruller. Du kan til og med grave den med salt og sukker. Skraper du skinnet er det veldig godt å sprøsteke dette for seg. Dryss litt salt på skinnsiden og la den ligge i 15 minutter før du steker den i ikke for varm panne i olje eller smør.
FISK SKAL ALDRI koke, heller ikke skreien. Legg den i lettsaltet, kokende vann, bring vannet så vidt til kokepunktet igjen, skru ned varmen og sørg for at fisken trekker – ikke koker. Skreien er følsom overfor for lang og for kraftig varmebehandling og den trenger bare 5-6 minutter i gryta eller pannen for bevare spensten. Når fiskestykket deler seg i flak vet du at du har gjort det riktig.
- Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er gyteklar kommer den inn til norskekysten.
- Sesong varer fra januar til april. Skreifisket forvaltes på en bærekraftig måte og skrei er verdens største torskebestand. Rundt 40 prosent fiskes utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket foregår helt fra Finnmark til Stad.
- Fisken er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.
- Skrei skiller seg fra kysttorsk ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet – og det er nok av den. Foreløpig.